В Беларус стартира продажбата на първия в историята на човечеството беларуски лаптоп - на втория ден след старта на масовото му производство, съобщи местната агенция БЕЛТА.

"Създаването на беларуски лаптоп бе поръчка на президента, която е напълно изпълнена. Минск поздравява предприятието "Горизонт" за началото на масовото производство на още един нов продукт. Това е много важно, това е заместване на вноса. Има големи планове за продажби на руския пазар и, разбира се, на беларуския. Минск подкрепя всички предприятия, които се развиват", обяви Надежда Лазаревич, заместник-председател на Минския градски изпълнителен комитет.

"Първият беларуски лаптоп навлиза на пазара в модела H-book MAK4. Това е местна разработка, създадена на базата на най-добрите практики и технологии. Това е модерен компютър, който е сравним по качество и производителност с известни марки (...) и осигурява непрекъсната работа и висока производителност както в офиса и у дома, така и при изпълнение на задачи с високо натоварване на системата, като същевременно поддържа изключителна автономност", каза Юрий Предко, генерален директор на "Горизонт".

В съобщението на агенцията отсъства уточнение каква част от компонентите са местно производство. Но отговор на този въпрос може да открием в публично изявление на Александър Лукашенко 1 септември, в което президентът се похвали, че вече е получил първия готов модел на лаптопа.

Но като личност с непоклатима ценностна система диктаторът чистосърдечно призна, че едва 12% от лаптопа са местно производство.

Той изтъкна, че група специалисти се е посветила да издирва по света най-добрите компоненти, за да се стигне до създаването на "Горизонт". 

"Ще бъда честен и ще ви призная, че по-малко от 20% от частите са беларуски - около 12%", заяви Лукашенко, но побърза да увери, че до края на годината около 30% щели да бъдат местни без да уточни как ще се случи това. "Най-важното е, че го има. Може да дойдете и да го докоснете после. (...) Ако го пипнете, няма да познаете, че е направен в Беларус. Това ни показва, че имаме голям потенциал".

Както и Клуб Z писа, преди време светът се забавлява с видео, на което Лукашенко остро нахока производителите на уж-беларуски мотоциклет. Чиито компоненти се оказаха изцяло от Made in China.