Германски съд вкара за 9 години в затвора обвиняем за „въртележка“ с ДДС по схема с луксозни коли, разследвана от Европейската прокуратура. Част от арестите във връзка със случая бяха извършени и в България.

Осъденият е един от десетимата заподозрени участници в престъпна група, нанесла щети за най-малко 13 милиона евро. Името му не се споменава. Изтъква се само, че той е получил присъдата си за укриване на данъци и наркотрафик.

На 13 декември 2019 г. той вече е бил осъден на 7 години и 10 месеца за наркотрафик с използване на оръжие. Обвиненията в укриване на данъци са повдигнати преди присъдата за контрабанда на дрога. По тази причина съдът в град Инголщад определил наказание от общо 9 години затвор по двете обвинения.

Магистратите постановили също така осъденият да бъде изпратен в клиника за лечение на зависимости, тъй като той употребявал кокаин. Наредена е и конфискация на сумата от 973 825,84 евро.

На 20 октомври 2021 г. Европейската прокуратура арестува 10 души при едновременна операция в Германия, Италия и България. Цялата група е заподозряна в схема с ДДС, включваща препродажба на луксозни коли в различни страни от ЕС. Трима от групата са свързани с Ндрангета – мафията в италианската област Калабрия.