Петима души загинаха и 20 бяха ранени днес при руски обстрел в центъра на Херсон, съобщи заместник-ръководителят на президентската канцелария в Киев Кирило Тимошенко, цитиран от Укринформ.

"Сутринта, събота, в навечерието на Коледа, в центъра на града. Това не са военни обекти. Това не е война според установените правила. Това е терор, това е убийство за сплашване и за удоволствие", реагира в "Телеграм" президентът Володимир Зеленски.

През изтеклото денонощие войските на Русия обстреляха с танкове, миномети, реактивна и цевна артилерия районите около 25 селища по Бахмутското направление. Това съобщи във Фейсбук генералният щаб на украинските въоръжени сили, предаде Укринформ.

През последните 24 часа руските сили нанесоха 3 ракетни и 10 авиационни удара по украински обекти, по-специално по гражданската инфраструктура в Донецка област. Извършени бяха 62 обстрела с реактивни системи за залпов огън, при което пострадаха граждански обекти в град Херсон, има и жертви сред мирното население.

Украински подразделения отразиха атаки на Русия в района на Андреевка в Луганска област и край редица селища в Донецка област, се казва в съобщението.

За денонощие украинската авиация нанесе 13 удара по руски позиции, включително по зенитно-ракетен комплекс, и свали 9 дрона на руските сили от различни типове, посочва генералният щаб, цитиран от УНИАН.

БТА