"Пуси Райът" (Pussy Riot) пусна нова протестна песен против войната в Украйна, цензурата и спонсорирането на режима в Кремъл от Запада чрез купуването на газ от Русия. Групата зове и Владимир Путин да бъде изправен пред международен трибунал, съобщава "Гардиън".

В свое изявление от "Пуси Райът" описват управлението на Путин като "терористичен режим" и наричат него, политиците му, генералите му, пропагандаторите му "военнопрестъпници".

Новата песен са нарекли "Мама, не смотри телевизор" (Мамо, не гледай телевизия) и тя излиза 10 месец след инвазията в Украйна.

Четиримата от "Пуси Райът" сега - Мария Альохина, Олга Борисова, Диана Буркот и Тасо Плетнер, обясняват, че в песента припевът идва от думите на прихванат разговор на руски войник, който казва на майка си: "Мамо, тук няма нацисти, не гледай телевизия".

"Руската пропаганда всекидневно трови сърцата на хората с омраза", казват от "Пуси Райът". "Законът за чуждестранните агенти се използва, за да се заглуши гласът на опозиционните активисти и журналисти, да се спре дейността на последните независими правозащитни организации", добавят.

Мария Альохина беше осъдена на две години затвор заради изпълнение в храма "Христос Спасител" в Москва през февруари 2012 г. Тогава тя и Надя Толонникова бяха освободени през декември 2013 г.

През юли т. г. Альохина каза пред "Гардиън": Имаме нов Хитлер в Русия.

Тя напусна страната през април, дегизирана като доставчик на храна, това се случи след няколко последователни ареста. Отиде в Исландия, където започна да събира пари за украински благотворителни организации и руски политически затворници, организира и изложба за историята на считаната в Русия за скандална група.