Националната здравна комисия на Китай, която през последните около три години публикуваше всеки ден данни за случаите на COVID-19 в страната, съобщи, че от днес вече няма да публикува такива данни, предаде Ройтерс.

"Съответната информация ще бъде публикувана от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията за справка", се казва в изявление на здравната комисия, в което не се уточняват причините за промяната или колко често Китайският център за контрол на заболяванията ще актуализира информацията.

На фона на все по-мъглявата статистика се появяват все повече информации за ръст на слуачите. Източната китайска провинция Чжъцзян се бори с около 1 млн. нови случаи всеки ден като се очаква броят им да се удвои през следващите дни, съобщават от провинциалното правителство, предаде Ройтерс.

Въпреки рекордния ръст в континенталната част на Китай не е регистриран нито един смъртен случай от коронавирус за петте дни до събота, съобщи днес Китайският център за контрол и превенция на заболяванията.

Граждани и експерти призоваха за по-точни данни, тъй като инфекциите се увеличиха, след като Пекин направи радикални промени в рестриктивната си политика за „нулев COVID“, която доведе до безпрецедентни заключвания стотици милиони граждани и засегна втората по големина икономика в света.

Данните за Китай в национален мащаб станаха непълни, тъй като Националната комисия по здравеопазване спря да докладва за асимптоматични инфекции, което затрудни проследяването на случаите.

"Пикът на инфекцията се очаква да настъпи по-рано в Чжъцзян и да навлезе в период на повишено ниво около Нова година, когато дневният брой на новите инфекции ще бъде до 2 милиона", гласи изявление на правителството на провинцията.

Властите посочиха, че сред 13 583 инфекции, които се лекуват в болниците на провинцията, един пациент е имал тежки симптоми на коронавируса.

Китай стесни определението си за докладване на смъртните случаи от COVID само до тези от пневмония или респираторни заболявания, причинени от коронавирус, което буди недоумение сред световните здравни експерти, посочва още Ройтерс.

СЗО не е получавала данни от Китай за нови хоспитализации заради коронавирус, откакто Пекин облекчи ограниченията.

Организацията твърди, че липсата на данни може да се дължи на това,  че властите се затрудняват да преброят случаите в най-многолюдната страна.

Официално Китай докладва по-малко от 10 случая, свързани с COVID, през последните две седмици, но нарасналото търсене на места в крематориумите се тълкува като доказателство, че броят на починалите е много по-голям, пише "Гардиън".

Базираната във Великобритания компания "Airfinity", която събира здравни данни, миналата седмица излезе с оценка, че Китай има по 1 млн. заразени и 5000 смъртни случаи дневно.

"Китай навлиза в най-опасните седмици от пандемията",  се казва в оценка на „Кепитал икономикс“. "В момента властите не полагат почти никакви усилия, за да забавят разпространението на инфекциите и с със започването на голямо придвижване преди Лунната нова година всички части на страната, които в момента не са засегнати, скоро ще бъдат обхванати от голяма вълна на коронавируса."