Русия е готова да преговаря с всички страни, участващи в конфликта в Украйна, но Киев и неговите западни поддръжници отказаха да участват в разговори, заяви днес руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс, предава БТА.

"Готови сме да преговаряме с всички участници в този процес за приемливи решения, но това зависи от тях - не ние отказваме да преговаряме, а те", заяви Путин в интервю за руската държавна телевизия.

Москва постоянно твърди, че иска преговори, но Киев, както и съюзниците на Украйна подозират, че твърденията на Путин са начин да си спечели време след серията загуби, които търпи Русия на бойното поле. Въпреки заявленията си Путин не е дал никакви пратически доказателства, че иска преговори.

Пред "Россия 1" Путин днес отново обвини Запада за конфликта в Украйна през 2014 г., тъй като помогнал да бъде свален от власт проруския президент Виктор Янукович по време на протестите на Майдана.

"Фундаменталното тук е политиката на нашите геополитически опоненти, която е насочена към разпокъсване на историческа Русия", обяви той.

На въпрос обаче дали геополитическият ковфрикт със Запада е достигнал опасни нива той отговаря:

"Не мисля, че са толкова опасни."

Путин заяви също, че е "100 процента сигурен", че Русия ще е в състояние да унищожи системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът", ако САЩ ги доставят на Украйна. Това щяло да стане "с едно щракване с пръсти". 

"Путин трябва да се върне в реалността", коментира интервюто Михайло Подоляк, съветникът на украинския президент.

"Очевидно е, че Русия не иска преговори, а се опитва да избяга отговорността", написа Подоляк в Туитър, цитиран от "Гардиън".