Катарският държавен университет реши да създаде музей от жилището на студентския кампус, в което по време на Мондиала е живял капитанът на новия шампион Аржентина Лионел Меси, съобщи пресслужбата на учебното заведение, цитирана от БТА.

"Катарският университет обявява отделянето на стаята, в която играчът на Аржентина Лионел Меси е бил настанен по време на Световното първенство по футбол в страната, от останалия учебен корпус. Отсега нататък тя ще бъде минимузей", се казва в съобщението.

Както поясни за катарския вестник "Аш Шарк", директорът на департамента по комуникациите Хитми ал Хитми, апартаментът на Меси ще остане в същия вид, в какъвто е бил по времето на пребиваването на звездата и ще бъде открит за посещения.

"Стаята на Меси се превръща в малък музей, в който ще се съхраняват неговите вещи. Това ще остане като културно наследство за студентите и следващите поколения", казва още Ал Хитми.

Катарският университет е основан през 1973 г., най-напред като колеж и след това придобива статута на висше учебно заведение. Той се намира в северните предградия на столицата Доха, а до него е изграден и кампус за настаняване на студентите. В огромната територия, наред с всевъзможни удобства, има и футболен стадион с трибуни за 10 хиляди души.

35-годишният Меси най-после изпълни мечтата си да стане световен шампион именно в Катар, след като преди това имаше едно второ място от 2014 г. За националния отбор на Аржентина той е голмайстор номер 1 за всички времена с 98 попадения. В емирството стана и №1 по попадения на Мондиали за страната си.

След първенството се наблюдава истински култ към №10 - както се вижда, не само в Аржентина.