Астероидът 2010 XC15 мина на само на 772 000 км от Земята вчера, заради което учени от Програмата за високочестотни активни аврорални изследвания (HAARP) не пропусна да го обсипе с радиосигнали.

Космическата скала, която е около 200 метра в диаметър и е наблюдавана от 2012 г. насам, е категоризирана като "потенциално опасен астероид". Въпреки това  разминаването със Земята е два пъти разстоянието между нас и Луната.

Целта на радиолъите е упражнение - подготовка за доста по-големия Апофис, който е 370 метра и по първоначални данни имаше 2,9% шанс да удари Земята през 2068 г. Добрата новина е, че по-прецизни изчисления показаха, че такава опасност няма. Апофис обаче ще мине само на около 32 000 километра от планетата ни през 2029 г.

Това, което ще направят учените с по-малкия 2010 XC15, е да изследват вътрешностите на астероидите с радари и с радиотелескопи. За целта ще се ползват 180 антени, които ще пускат честоти малко под и над 9,6 мегахерца.

От HAARP искат да изследва астероида, за да се подготвят за потенциални рискове в бъдеще от космически скали. През септември корабът DART на НАСА се удари в малък астероид и успешно промени орбитата му.

А в Слънчевата система има твърде много обекти, които могат да унищожат живота на Земята такъв, какъвто го знаем, и превърнат филми като "Армагедон" и "Смъртоносно влияние" в реалност.