Бъдещето ще бъде украинско.

Това обяви украинският президент по време на последното заседание за 2022 г. на Върховната рада. Речта на държавния глава продължи 52 минути и завърши с награждаване на военни.

Сред присъстващите бяха всички представители на правителството, главнокомандващият на Въоръжените сили Валери Залужни, чуждестранни дипломати и близки на загинали във войната. Поради въздушна тревога изявлението бе отложено с около 90 минути.

В речта си Зеленски обяви, че Украйна се е превърнала в един от лидерите на свободния свят, който е помогнал на Запада повторно да намери себе си.

"Там никой не се страхува от Руската федерация. Украйна обедини ЕС", обяви президентът.

Той отбеляза, че от началото на войната е участвал в поне 850 дипломатически събития и изтъкна необходимостта да се реформират съществуващите международни организации, които се провалят в мисията си да гарантират мира. По думите на Зеленски "Украйна е на път към победата, за която са мечтали всички наши поколения".

Сега има национално единство, функционираща държава и подкрепата на целия свят. Благодарение на тези фактори нито зимата, нито иранските дронове ще сломят украинските защитници, твърди президентът.

Зеленски отправи и редица обещания за 2023 г. - пълна цифровизация на всички обществени услуги, развитие на отношенията не само със Запада, но и с Африка в името на продоволствената сигурност и запълване на пробойните в данъчната система.

Държавният глава обърна внимание и на страните, които подкрепят военната кампания на Русия.

"Не се намира по широкия свят злато за кръстове, което да прикрие моралната ръжда от обвързването с терористична държава".

Той постави като цел "възстановяването на териториалната цялост на Украйна, както и освобождаване на всички, които са пленени". Зеленски уточни, че до този момент са освободени 1456 украинци.

"Трябва да има международен трибунал за военнопрестъпниците. Благодарих на Нидерландия за лидерството й по този въпрос", добави Зеленски.

Президентът посочи, че реконструкцията на Украйна "ще бъде най-големият икономически проект в Европа". По същия начин ще възстановим "нормалността на живота" на територията на Донбас и Крим, изтъкна той.

Зеленски призова парламентът да разработи закон, който да стимулира завръщането на бизнеса в Украйна и обяви за приоритет подпомагането на компании, които са напуснали руския пазар.

"Има по-малко флагмани в Черно море. А един мост със скандална слава (Кримския мост - бел. ред.) все по-често е използван от хората за заминаване, отколкото за идване. Ако въобще го използват. И това показва как ще изглежда бъдещето - то ще бъде украинско!", обяви Зеленски в края на речта.