Украинските военновъздушни сили заявиха, че Русия е изстреляла тази нощ 16 дрона камикадзе и противовъздушната отбрана на Украйна е унищожила всеки един от тях, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Военната авиация на Киев добави, че безпилотните летателни апарати са били изпратени от югоизток и от север.

Киевският кмет Виталий Кличко съобщи в Телеграм, че седем от дроновете са били насочени към столицата, и добави, че пет от тях са били унищожени над града, а другите два - преди да достигнат Киев.

Частично е разрушена административна сграда в града, информира Сергий Попко, началник на киевската военна администрация. По думите му засега няма данни за жертви.

От средата на октомври Русия извърши редица нападения с дронове и ракети, като повреди силно енергийната инфраструктура на Украйна. Това наложи планирани и аварийни спирания на тока.

Министерството на отбраната на Беларус разглежда като една от версиите за вчерашния ракетен инцидент в страната провокация от страна на украинските въоръжени сили, съобщи днес полковник Кирил Казанцев, началник на беларуските зенитно-ракетни войски, цитиран ТАСС.

По този инцидент все още има въпроси и разглеждаме две версии: непреднамерено изстрелване на зенитна управляема ракета поради недостатъчна подготовка на разчета или преднамерена провокация на въоръжените сили на Украйна, каза той във видео, разпространено от пресслужбата на беларуското отбранително ведомство.

Министерството на отбраната в Минск съобщи вчера, че беларуската противовъздушна отбрана (ПВО) е свалила сутринта украинска ракета С-300 по време на една от най-големите руски ракетни атаки срещу Украйна от началото на войната.

Командир на един от ракетните дивизиони на беларуската ПВО съобщи, че украинската ракета от комплекс С-300 е била унищожена, след като е навлязла във въздушното пространство на Беларус. Беларуската телеграфна агенция (БелТА) съобщи, че отломките от ракетата са паднали край село Горбаха в Ивановски район, Брестка област, на 66 метра от жилищна сграда.

Беларуските власти извикаха украинския посланик. "Това е много сериозен инцидент и Беларус се отнася максимално сериозно към този въпрос", каза говорител на беларуското външнополитическо ведомство. "Настояхме Украйна да извърши пълно разследване на всички обстоятелства около изстрелването на ракетата, да изправи виновните пред правосъдието и да предприеме цялостни мерки, за да не се допускат повече подобни инциденти за в бъдеще, които могат да доведат до катастрофални последствия за всички", добави той.

Украинското министерство на отбраната предложи да сътрудничи в разследването на случая и заяви, че не бива да бъде изключвана версията за провокация от страна на Русия. Русия може да е избрала за крилатите си ракети такава траектория, която да доведе до свалянето им в Беларус, обясни украинското ведомство.