След две години пандемия Новогодишният концерт в София ще е най-голямото и посещавано културно събитие, съобщи на брифинг днес зам.-кметът по култура и образование на Столичната община Мирослав Боршош, цитиран от БТА.

Подготовката за концерта, организиран от Столичната община и бТВ, се прави вече от няколко месеца. Столичната община положи всички необходими усилия, за да се случи Новогодишният концерт, на който се очаква да присъстват между 20 и 30 хиляди души, посочи Боршош.

Мирослав Иванов и Веселин Веселинов - Еко от "Обичайните заподозрени" са подготвили страхотни аранжименти на много от парчетата, които ще изпълнят на концерта, ще има и специални гости - предишни и настоящи победители от формата "Гласът на България" като Георги Костадинов, Жаклин Таракчи, Силви Филип, Соня Йорданова, Атанас Кателиев, Ния Петрова и Тино. Водещият Николаос Цитиридис ще пее и ще свири на барабани. Днес в 18:00 часа ще има репетиция, съобщиха двамата музиканти от "Обичайните заподозрени". Те пожелаха здраве, търпение и вдъхновение през Новата година и поканиха жителите и гостите на София на утрешния концерт.

По отношение на сигурността Мирослав Боршош подчерта, че Столичната община, заедно с дирекция "Аварийна помощ и превенция" на общината и Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), са положили всички усилия да осигурят безопасното посрещане на Новата година на площада. Разчитаме и на личния и подход и култура на всеки присъстващ, посочи Боршош. Той призова присъстващите да бъдат внимателни.

Красимир Димитров от "Аварийна помощ и превенция" посочи, че заедно със СДВР са изготвили план за организацията на събитието на 31 декември. Общо 25 служители на дирекцията, облечени със светлоотразителни шуби, ще бъдат около сцената и ще се грижат за реда на концерта. Ще отговаряме и за медицинските екипи, организацията и координацията между силите на МВР, посочи Димитров.  Осигурили сме всички сили и средства, за да премине мероприятието без инциденти, допълни той.

Достъпът на Новогодишния концерт ще бъде от седем контролно-пропускателни пункта, като седмият ще е откъм ул. "Дякон Игнатий" и ул. "Аксаков", но той ще е транспортен. Останалите шест пункта са за граждани. Полицейските служители няма да допускат хора, видимо употребили алкохол, няма да се допуска внасянето на опасни предмети, оръжие, стъклени бутилки, както и всякакъв вид пиротехнически средства, предупреди Красимир Димитров.

Главен инспектор Иван Георгиев, началник "Масови мероприятия" към СДВР, също потвърди, че са взети всички необходими мерки за осигуряване на обществения ред и на пътната безопасност преди, по време и след приключване на мероприятието. Районът около площад "Александър Батенберг". Утре, съгласно заповедта на Столичната община, в 16:00 ч. пътното движение по бул. "Цар Освободител" в отсечката между "Раковски" и "Дондуков" ще бъде спряно. Няма да се допускат автомобили и по ул. "Княз Александър Първи" от 17:00 ч. между ул. "Съборна" и бул. "Цар Освободител". След необходимите охранителни мероприятия, които са около един час, около 18:00 часа гражданите, желаещи да са част от събитието, ще бъдат пропускани. Около 180 служители, включително "Пътна полиция" и "Охранителна полиция" към СДВР, ще се грижат за сигурността на концерта. На място ще има четири медицински екипа от столичните общински болници, екип парамедици от Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община, както и екип на пожарната.

От СДВР и Столичната община припомниха, че фойерверки, пиратки, бомбички и всякакви пиротехнически средства от категория F2 и F3 могат да се използват само на Нова година от 18:00 ч. на 31-ви декември до 2:00 ч. на 1-ви януари или след предварително подадена заявка и разрешение от районната администрация. Глобите за нарушителите са от 500 до 2000 лв. за физически лица, а за юридически лица - от 3000 до 10 000 лева. За спазването на ограничението ще следи полицията, като от СДВР призоваха гражданите да подават сигнали за нерегламентирано използване на пиротехника, за улеснение на органите на реда в Новогодишната нощ.