Има подготвена ясна стратегия за производство и снабдяване с електричество в Украйна.

"Ще изисква много усилия, но ще стане. Това е една от най-важните задачи през 2023 г. и нямам съмнение, че ще се справим с нея".

Това обяви украинският президент Володимир Зеленскси, който в поредното си видеообръщение набеляза целите на страната си за настъпващата 2023 година.

Според него ще бъдат необходими време и много усилия за осъществяването на стратегията за осигуряване доставките на електроенергия.

Втората набеляцана от Зеленски цел е подобряването на украинската противовъздушна отбрана, която ще бъде гаранция не само за Украйна, но и за цяла Европа. 

"През следващата година противовъздушната отбрана на Украйна ще стане още по-силна и ефективна. Това ще бъде гаранция не само за нашата страна, но и за целия континент", заяви той,  цитиран от ДПА.

Стратегическата цел на Украйна е да изпълни критериите за членство в Европейския съюз още до края на 2024 година, съобщи пък премиерът Денис Шмигал

От 24 февруари досега Украйна е привлякла повече от 31 милиарда долара от международни партньори, съобщи премиерът Денис Шмигал. Според него правителството е успяло да запази стабилността във финансовата, банковата и икономическата област.

От изявлението на Зеленски стана ясно още, че украинските сили удържат позициите срещу руската армия в източния район Донбас и бавно напредват.

"Като цяло, удържаме позициите си. В някои части от фронтовата линия напредваме бавно", заяви той във вечерното си обръщение снощи.

Десетки селища на фронтовата линия в Донецка, Запорожка и Херсонска област остават под обстрела на руската артилерия. Атакувани са райони в източната Харковска област и на север, при Чернигов.