"Надявам се поне милиард да възстановим". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния блиц-контрол на въпрос от депутата от Пaтриотичния фронт (ПФ) Славчо Атанасов, относно евентуалното връщане на парите от Корпоративна търговска банка (КТБ). За пореден път той напомни, че държавата е изплатила над 3.3. млрд. лв. на вложителите в КТБ

От изказването на Борисов обаче стана ясно, че той разчита за връщането на парите най-вече на прокуратурата. Той избегна да отговори пряко на въпроса за евентуално наемането на чужда фирма, специализирана в разследването на подобни финансови престъпления. Според експерти подобни фирми вече са работили за други държави, доказали са своята ефективност и са най-добрия вариант за връщането на част от парите, изтекли под една или друга форма от КТБ, защото не са зависими от местни играчи.

За наемането на чужда фирма отдавна настояват от Реформаторския блок (РБ). Самият Атанасов напомни, че парламентът вече е приел решение, с което е възложил на изпълнителната власт да работи  в тази насока.

Борисов обаче постави други акценти на проблема. Според него е много важно парламентът да избере подуправител на БНБ, тъй като в момента на практика такъв няма и никой не ръководи банковия надзор. Той каза, че вече се правят съвещания "с прокурорите и ДАНС". "Течат активни действия със съседни държави  държави от ЕС. Бях малко озадачен, че няколко месеца се отлагаше делото (за КТБ). Нека аз просто да съм транслатора към съдебната система по-бързо да насрочва делата", завърши Борисов.