Бившият папа Бенедикт XVI почина на 95-годишна възраст, предаде АФП, позовавайки се на говорител на Ватикана.

Здравословното му състояние бе започнало да се влошава още преди Коледа, когато се съобщаваше, че има проблеми с дишането.

През 2013 г. Бенедикт XVI се оттегли като глава на Римокатолическата църква, което не беше се случвало от 600 години. Той е първият подал оставка папа след Григорий XII през 1415 г.

В сряда папа Франциск, който го наследи на поста, заяви че неговият предшественик е много болен и призова вярващите да се молят за него.

Германският кардинал Йозеф Ратцингер бе избран за папа под името Бенедикт XVI през 2005 г. след кончината на Йоан-Павел II. Той обаче се оттегли през 2013 г. официално заради крехко здраве, макар да се смята, че е имало натиск над него.

В продължение на почти 25 години, като кардинал Йозеф Рацингер, той оглавяваше службата, която отговаряше за доктрината на Ватикана – тогава известна като Конгрегация за доктрината на вярата.

От Ватикана потвърдиха смъртта на Бенедикт XVI:

„Съобщаваме ви със скръб, че почетният папа Бенедикт XVI почина днес в 9,43 ч. в манастира Mater Ecclesiae във Ватикана. Допълнителна информация ще бъде предоставена възможно най-скоро“.

Бившият папа прекара последните години от живота си именно в този манастир, където настоящият свети отец Франциск често го посещаваше.

Бенедикт XVI остана начело на Римокатолическата църква едва 8 години, като през по-голямата част от тях тя бе разтърсвана от скандали и обвинения за малтретиране на деца от католически свещеници. По-рано тази година той призна, че докато е бил архиепископ на Мюнхен в периода 1977-1982 г. са допускани грешки при разглеждането на случаи на насилие в църквата.

Йоханес Рацингер, както е гражданското име на Бенедикт XVI , бе дългогодишен съветник на папа Йоан Павел II. По време на краткото му властване, Бенедикт XVI постигна някои сериозни пробиви и сближи католическата църква с православната, евангелистката и с евреите и мюсюлманите. Но отпечатък върху управлението му оставиха някои сериозни скандали.

Разкритията за сексуални злоупотреби на църковни служители с деца затъмни управлението му, а той избягваше да реагира по тази тема или го правеше твърде колебливо. Това доведе до още по-голям отлив на вярващи от католическата църква. Прочутата му реч в Регенсбург при посещението му като папа в Германия през 2006 година също предизвика огромно напрежение в мюсюлманския свят, след като в нея той използва цитати, обвиняващи Мохамед в кръвожадност и нехуманост.

Пак по негово време в медиите излязоха съобщения за финансови афери във Ватикана и се предполага, че именно интригите там са причина за решението му да се оттегли. Консервативното му отношение по въпроси като контрола над раждаемостта, абортите и безбрачието на католическите свещеници му донесе допълнителни критики и първоначалната еуфория от избора му бързо затихна.

Тялото на покойния папа ще бъде изложено в понеделник, 2 януари, в базиликата "Свети Петър", където вярващите ще могат да се сбогуват с него, съобщи Светият престол.