Meta Platforms се подготвя да обяви дали ще позволи на Доналд Тръмп да се върне във Facebook и Instagram, което е най-поляризиращото решение за модериране, което американският технологичен гигант е правил до момента, съобщава "Файненшъл таймс".

На Тръмп, чието използване на социални медии му помогна да си осигури президентския пост през 2016 г., беше наложена забрана от платформите на Meta заради подбуждане към насилие, скоро след като група негови поддръжници нахлуха в Капитолия на САЩ през януари 2021 г.

Тръмп остро критикува и съди социалните медийни платформи, след като те спряха акаунтите му и въпреки че неговият профил в "Туитър" вече беше възстановен, той все още не е туитнал нищо, съобщава БНР.

Компанията за 300 милиарда долара каза по-рано, че ще реши до 7 яниари 2023 г. дали да позволи на бившия президент да се завърне на нейните социални платформи. Сега обаче се очаква това решение да бъде обявено по-късно през месеца, съобщава финансовото издание, цитирайки източник,  запознат с обсъжданията.

Ръководителят на Meta Марк Зукърбърг, който преди това вземаше окончателното решение по въпросите на модерирането, сега е съсредоточен върху продукта и нововъзникващата си визия за метавселена – но все още може да се намеси като главен изпълнителен директор, председател и контролен акционер.

Компанията е създала работна група, която да се съсредоточи върху въпроса с акаунта на Тръмп, според лица, запознати с нейните операции. Групата включва служители от екипите за публична политика и комуникации, както и от екипа за политика за съдържание, ръководен от Моника Бикърт и екипите за безопасност и почтеност, ръководени от Гай Роузън.