Северна Корея уволни Пак Чен Чон, втория по ранг военен след лидера Ким Чен Ун, съобщиха държавните медии.

Пак, заместник-председател на Централната военна комисия на управляващата Работническа партия и секретар на Централния комитет на партията, беше заменен от Ри Йонг Гил на годишното заседание на комисията миналата седмица, съобщи официалната информационна агенция КЦНА в неделя.

Не беше посочена причина за промяната. Пхенян редовно обновява ръководството си и партийното събиране в края на годината често се използва за обявяване на кадрови размествания и важни политически решения.

Държавната телевизия показа Пак да седи на първия ред на подиума с наведена глава по време на срещата, докато други членове вдигнаха ръце, за да гласуват по кадрови въпроси. По-късно мястото му беше показано празно.

Той отсъстваше и на снимки, публикувани в понеделник от КЦНА от новогодишното посещение на Ким в Двореца на слънцето в "Кумсусан", където се съхраняват телата на дядо му и баща му, за разлика от октомври, когато Пак придружаваше Ким за отбелязване на годишнина на управляващата партия.

Централната военна комисия на партията, която се ръководи от Ким, се смята за върховния орган за вземане на военни решения в страната, който е и над министерството на отбраната.

Смяната на Пак дойде, след като Ким призова за разработване на нови междуконтинентални балистични ракети и по-голям ядрен арсенал за противодействие на Съединените щати и Южна Корея като ключ към отбранителната стратегия на изолираната страна за 2023 г.

Пак бързо се изкачи във военната йерархия от артилерийски командир с една звезда през 2015 г. до генерал с четири звезди през 2020 г., като си приписва приноса за напредъка в технологията на страната за ракети с малък обсег.

В края на 2020 г. Пак беше повишен в Политбюро и спечели най-високото военно звание маршал.

Подобно на повечето други висши военни помощници, които многократно преминаваха през възходи и падения при Ким, Пак беше понижен за кратко в средата на 2021 г., след като Ким упрекна някои длъжностни лица за тяхното отношение към антикоронавирусната политика на Северна Корея, преди да бъде повишен отново месеци по-късно.

Уволнението на Пак идва, въпреки че по време на срещата Ким похвали предимно напредъка на военните в разработването на оръжия, за разлика от други области, където той посочи някои недостатъци и призова за подобрение.

О Гьонг Суп, сътрудник в Корейския институт за национално обединение в Сеул, каза, че неотдавнашното покачване на напрежението между Кореите заради нахлуването на севернокорейски дронове в Юга може да е изиграло роля.

Длъжностни лица в Сеул казаха, че Южна Корея е изпратила три дрона през границата в отговор на нахлуването, но не е имало отговор от Севера, което според О може да означава, че той не е успял да засече безпилотниците.

„Пак може да е поел отговорността за провала на операциите по сигурността“, каза О.

Ри, наследникът на Пак, също е висш военен командир, който е заемал ключови позиции, включително началник на генералния щаб на армията и министър на отбраната.