Американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ не обсъждат съвместни ядрени учения с Южна Корея. Изявлението му беше в противоречие с изказване на южнокорейския президент Юн Сук Йол, направено в момент на нарастващо напрежение със Северна Корея, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Попитан от репортери в Белия дом дали обсъжда съвместни ядрени учения с Южна Корея, Байдън отговори: „Не“.

Юн заяви в публикувано вчера интервю за в. „Чосун илбо“, че САЩ и Южна Корея обсъждат евентуални съвместни учения с използване на американски ядрени средства.

"Ядрените оръжия принадлежат на Съединените щати, но планирането, обменът на информация, ученията и обучението трябва да бъдат провеждани съвместно от Южна Корея и Съединените щати", каза той и посочи, че Вашингтон също така се отнася "доста положително" към идеята.

Коментарите на Юн бяха публикувани ден след като севернокорейските държавни медии съобщиха, че лидерът на КНДР Ким Чен Ун е призовал за разработване на нова междуконтинентална балистична ракета и значително увеличаване на ядрения арсенал на Пхенян. Миналата седмица Ким определи Южна Корея като „несъмнен враг“ и представи нови военни цели.

През последната година Северна Корея извърши рекорден брой ракетни изпитания, а миналата седмица нейни дронове прелетяха над Южна Корея.