Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола е започнала спешна процедура за отнемане на имунитета на двама евродепутати по искане на белгийските власти във връзка с разследването им за корупция в парламента, съобщи неговата пресслужба.

Очаква се Мецола да обяви официално искането си на първата пленарна сесия на парламента на 16 януари. След това то ще бъде изпратено на комисията по правните въпроси, която трябва да излезе с предложение за решение. Става дума за социалистите Андреа Кодзолино (Италия) и Марк Тарабела (Белгия).

Разследването, водено от белгийските полиция и прокуратура се отнася за обвиненията за подкупи, получавани от евродепутати в замяна на това, че са лобирали за домакинството на Катар на неодтавна завършилото Световно първенство по футбол. Главната обвиняема, бившата зам.-председателка на парламента Ева Кайли, гръцка социалистка, се намира в белгийски следствен арест и беше отстранена от длъжност. 

Мецола обяви и че смята в близките дни да обяви намеренията си за реформи във вътрешните правила на Европейския парламент, засягащи лобизма и почтеността на депутатите.