"През пролетта ще видим дали украинската армия с помощта на Запада ще е готова за нова офанзива, с която да изтласка нападателите от своя територия. Ако това стане факт, още през пролетта или лятото ще се открие път за едно или друго решение на конфликта."

Тази прогноза прави известният британски историк Иън Кършоу в интервю за вестник "Зюддойче Цайтунг", на което се позовава "Дойче веле".

Той се обоснова, че "степента на изтощаване и за двете страни е трудно поносима". Затова и Кършоу предполага, че военните действия няма да се проточат твърде дълго и ще приключат за половин година.

"Руският президент Владимир Путин се докара до положение, за което никога не е предполагал, че е възможно. Сега той води война, която няма как да спечели, и която е много скъпа и вредна", цитира пък в. "Берлинер Цайтунг" британския историк.

Според Кършоу трябва да се изчака и да се види в какво състояние са въоръжените сили на двете воюващи страни в края на тази зима.

"За Украйна това ще е много трудна зима, но, разбира се, и за много руснаци", уточнява още той.

Войната на Путин срещу Украйна ще има много дълготрайни последици за Москва, казва по-нататък Кършоу.

"Русия сега е изолирана, особено в Европа. В този смисъл решението да се нахлуе в Украйна ще струва твърде скъпо на Москва. Това решение променя Европа – как точно – засега не може да се предскаже", твърди 79-годишният анализатор.

Отсега обаче е ясно, че войната налага необходимостта от нова енергийна политика и води до рецесия, казва той в заключение.