Пекин се възмути от изискванията за тестване за COVID-19, наложени на пътниците от Китай, и заплаши с контрамерки срещу прилагащите ги страни, сред които са САЩ и няколко европейски държави, съобщи Асошиейтед прес.

"Смятаме, че ограниченията за влизане, приети от някои държави, насочени към Китай, нямат научна основа, а някои прекомерни практики са още по-неприемливи", заяви на брифинг говорителката на външното министерство Мао Нин.

„Твърдо се противопоставяме на опитите за манипулиране на мерките за COVID и използването им за политически цели и ще предприемем контрамерки въз основа на принципа на реципрочност", каза тя.

Тази седмица Австралия и Канада се присъединиха към нарастващия списък на държавите, които изискват от пътуващите от Китай да си направят тест за коронавируса преди да се качат на борда на самолета, тъй като Китай се бори с общонационалната епидемия от коронавирус, след като внезапно се отказа от политиката си на нулев COVID и облекчи ограниченията, които бяха в сила през по-голямата част от пандемията.

Други държави, включително САЩ, Великобритания, Индия, Япония и няколко европейски държави, обявиха по-строги мерки по отношение на коронавируса за пристигащите от Китай на фона на опасенията поради липсата на данни за инфекциите в Китай и страховете от възможността за разпространение на нови варианти на коронавируса.

Преди това китайските власти съобщиха, че от 8 януари пристигащите от чужбина вече няма да трябва да минават през карантина при пристигането си в Китай.

БТА