Световната банка понижи прогнозата си за ръст на световната икономика през 2015 г., от 3,4% на 3%. Новината доведе до спад на цените на акциите на всички борси и пазари на суровини

Рисковете за глобано възстановяване са значителни и влошаващи се, с наличието на опасности като нарастване на финансовата нестабилност, засилване на геополитическите проблеми и продължаваща стагнация на икономиките на еврозоната и Япония, пише в януарската прогноза на институцията.

Светъл лъч на хоризонта е американската икономика. На фона на цялата мрачна картина, Световната банка повиши прогнозата си за ръст на най-голямата икономика в света от 3% на 3,2% през тази година.

Глобалната икономика е много по-голяма, отколкото преди, така че в момента случаят е все едно един по-голям влак да бъде задвижван само от един двигател, който се явява американската икономика, казва главният икономист на институцията Каушик Басу.

Очакванията за ръст в еврозоната са понижени на 1,1% от 1,8%. При Китай ревизията е от 7,2% на 7,1%. Япония ще увеличи продукцията си с 1,2% спрямо 1,3% в юнската прогноза.

Банката смята, че тази година цените на петрола ще се понижат с 32%, но това няма да допринесе сериозно за икономически ръст главно поради спада на потребителското доверие.