"Очевидно е, че вървим с бързи крачки към трети мандат, но нека все пак изчакаме тази седмица."

Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, попитана как вижда политическата ситуация в този ден, предава БТА. Йотова присъства на молебен по повод освобождението на София от Османско робство в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя".

"Вчера аз слушах много внимателно номинирания акад. Денков, който сякаш още не е загубил надежда, така че нека да видим", заяви все пак заместничката на Румен Радев.

Относно вчерашното връчване на мандата и последвалия непубличен разговор между Радев и представителите на "Продължаваме промяната", Йотова отбеляза, че е имало много неща, които е трябвало да бъдат споделени.

"Част от тях засягаха и документа, който ние впрочем виждахме за първи път - декларацията, която евентуално ще бъде разгледана и гласувана в Народното събрание (НС)", заяви вицепрезидентът, като не стана ясно защо трябва и тя, и Радев да са виждали оповестения минути след това документ. 

Йотова подчерта, че е имало и голям кръг въпроси от сферата на външната политика, свързани с Република Северна Македония и войната в Украйна.

Попитана коя партия трябва да получи третия мандат, тя отговори, че все още не е обсъждано, защото все още не е изчерпана процедурата с втория мандат.

"Може пък да стане чудо. Чудесата стават не само по Коледа, а и след Коледа, така че нека да видим как ще се развие и самата дискусия в парламента", каза вицепрезидентът.

По думите ѝ това е изключително важно и ще бъде много показателно кой какво ще защити от този документ и дали той изобщо ще бъде защитен, под каква форма ще бъде защитен, защото и вчера стана дума за това - дали ще бъде решение, декларация, как смятат да го сложат в дневния ред на НС. "Не съм от хората, които смятат, че веднага трябва да се отхвърли подобен подход и подобен документ, защото макар и доста разнороден, макар и доста небалансиран на моменти, той заслужава внимание", каза още Йотова.