'На този етап няма заплаха от терористични актове за България. Няма информация и за български граждани, които се сражават на страната на Ислямска държава".

Това заяви военният министър Николай Ненчев след заседанието на Министерския съвет.  Преди самото заседание премиерът Бойко Борисов свика Съвета по сигурността във връзка със кървавите събития във Франция и очакваната нова бежанска вълна напролет.

От думите на Ненчев стана ясно, че на въпросното заседание само са били четени доклади. Някакви конкретни решения, набелязване на нови превантивни мерки и пр. не са били взимани. Паралелно днес силовият вицепремиер Меглена Кунева представи пред министрите дълго обсъждания екшън план за справяне с миграционната вълна. В крайна сметка е било взето решение, че армията също ще се включи в опазването на границата с Турция, но само с логистична подкрепа - с високопроходима  техника и шофьори. На този етап жива сила от Министерството на отбраната няма да бъде използвана.

Било е решено още, че МВР трябва да изготви проект за т.нар. ограда по браздата, а Министерството на земеделието да започне работа по ремонта на 131 километра горски пътища в района. Финансова обосновка обаче все още няма. Очаква се всички министерства , включени в дейностите по екшън плана, да представят разчети кое колко би струвало. 

Паралелно обаче се разиграва още една "антитерористична" сюжетна линия. Оказа се, че Министерството на правосъдието е против нови изменение в Наказателния кодекс, които касаят т.нар. "чуждестранни бойци".

Както Клуб Z писа, България трябваше да приведе законодателството си по отношение на гражданите си, които се бият или сражават на страната на терористични групировки в съответвие с последната резолюция на ООН по тези въпроси. Въшният министър Даниел Митов лансира в началото на декември миналата година, че МВР и външно министерство съвместно с ДАНС започват работа по съответните изменения в НК.

Правосъдният министър Христо Иванов обаче се е обявил против ремонт на НК с мотива, че и сега в него има текстове, които третират тази тематика. В действителност в НК са предвидени наказания за български граждани, които се сражават за терористични организации. 

В същото време  обаче се очаква и британският външен министър Филип Хамънд,  и държавният секретар на САЩ Джон Кери, който пристига утре, да настояват пред българските власти за приемане на това антитерористично законодателство.