Парламентарната група на ГЕРБ внесе в Народното събрание проект на решение, с което депутатите да възложат на Министерския съвет мандат за провеждане на преговори с правителството на САЩ относно сключване на междуправителствено споразумение за изграждането на нови две ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" с технологията АР1000. 

Това действие бе заръчано на групата още вчера от лидера на партията Бойко Борисов. Всъщност идеята е стара, правени са и "совалки" по темата, като възможностите са няколко, но генералната идея е да се изградят два нови блока на "Уестингхаус" - американската компания, която ще достави свежо ядрено гориво за пети блок на централата. Срокът за изпълнение на решението е закован на първи март. 

Като основен мотив е записано Парижкото споразумение, което предполага намаляване на вредните емисии и нуждата от нова енергийна сигурност на всички членки на ЕС.

"Република България, както и други държави членки използват ядрената енергия като част от своя национален енергиен микс. Ядрената енергия е доказан беземисионен ресурс. Като такъв тя е ключов елемент в енергийния баланс на страната за гарантиране на сигурни и надеждни енергийни доставки, както и за ефективна борба с климатичните промени", пишат от ГЕРБ.