"Не искам да говорим за трети мандат, преди да са изчерпани всички опити с втория. Ще обявя решението си за третия мандат, ако се стигне до такъв, в срок."

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в петък на Йордановден, след като стана ясно, че депутатите са отхвърлили декларацията на "Продължаваме промяната" с управленски приоритети.

"Тази декларация беше един опит на ПП да се потърси по-широка подкрепа. По-важното за мен е, че парламентът явно се дави все повече в скандали и предизборно говорене, а има важна работа за вършене", смята той.

Той добави, че в НС непрекъснато се говорело, че Шенген е приоритет, но нищо не се правело.

"Двата важни закона, за които апелирам от много време - антикорупционният и законът за отговорността на главния прокурор, също не се движат. Ако парламентът не ги приеме, ние няма да можем да се възползваме от този голям успех, който постигнахме в дипломатическия терен и на най-високо равнище. За първи път България получи ясна подкрепа и дата за Шенген - октомври тази година", добави Радев като пропусна да припомни, че в края на 2022 г. всъщност страната ни вече беше отхвърлена от приемане в Шенген заради несъгласието на Австрия и Нидерландия.

"За да се възползваме пълноценно, е критично важно да бъдат приети тези закони. Ще бъде много трудно. В следващ парламент това може да стане най-рано май-юни. Това подлага на риск постигнатото", продължи Радев.

Той имаше коментар и по повод евентуалното бъдещо участие на дъщеря му Дарина в следващ филм на силно критикувания и за последния му "Ботев" режисьор Максим Генчев. Радев нарече това "истерия". Случаят вчера беше надълго и нашироко коментиран и на парламентарната комисия по култура по време на изслушване на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Обществената телевизия е дала 100 хил. лв. за "Ботев", ще отпусне пари и за следващия филм на Генчев. Според Кошлуков кастингът за него още не бил минал като той отхвърли появилите се твърдения, че има конфликт на интереси и че роля на Дарина Радева във филм на Генчев с пари на БНТ има връзка с избора на генерален директор на телевизията, който става от СЕМ и зависи от президентската квота там.

"Говорих с дъщеря си. Искам да подчертая, че от нейна страна няма поет ангажимент, няма договор за участие във филма. Радвам се, че моите деца избраха да останат да учат, да се развиват в България, въпреки българските политически нрави, които постоянно ги подлагат на някакви изпитания", добави днес Радев.

Президентът участва в ритуала по водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на пл. "Свети Александър Невски". Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред паметника на Незнайния воин.

"Надявам се, че ще се прояви разум да има една систематичност и дългосрочна стратегия за развитие на въоръжените сили. Националната сигурност ознама непрекъснат ангажимент и усилия, не само на Министерството на отбраната, а на цялото общество. Най-важният елемент в националната сигуност са хората - тяхната мотивация, подготовка", подчерта президентът.

По думите му бойната ни авиация е "под санитарния минимум" и докато окомплектоваме цяла бойна ескадрила, ще минат много години.

"Летците ни летят все по-малко и това е много опасно", добави той.