Едностранното руско прекратяване на огъня, наредено от президента на Русия Владимир Путин, влезе в сила по фронтова линия днес на обед московско време (11:00 часа българско време), съобщи руската държавна телевизия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

„Днес по обяд режимът на прекратяване на огъня влезе в сила по цялата линия на съприкосновение", съобщи руският Първи канал.

Прекратяването на огъня ще продължи до полунощ на 7 януари, тоест продължителността му ще бъде 36 часа. То бе въведено заради православната Коледа.

Украйна вече определи призивите на руската стана за това прекратяване на огъня, като лицемерие и заяви, че може да има мир само след изтеглянето на руските войски от Украйна, припомня ДПА.

В украинския град Бахмут, в източната част на страната, артилерийският обстрел продължава и от двете страни на фронтовата линия, въпреки влизането в сила на едностранното прекратяване на огъня, обявено по-рано днес от Москва, констатираха журналисти на Франс прес. Но интензивността на обстрела, идващ и от двете страни, обаче е по-малък в сравнение с предходните дни. Градът е в голямата си част разрушен и опустял.

В град Краматорск, в Източна Украйна, също е имало руски удари след влизането в сила на едностранното прекратяване на огъня, съобщи в Телеграм Кирило Тимошенко, заместник-ръководител а украинската президентска администрация. Той поясни, че на два пъти е имало ракетен обстрел и жилищна сграда е била поразена. Според предварителните информации жертви няма.

От своя страна руската армия обяви, че спазва прекратяването на огъня и обвини Киев, че продължава с бомбардировките по градове и руски позиции, предадоха световните агенции.

Днес министерството на отбраната на Беларус пък съобщи, че влак, превозващ руски военни и оборудване, е пристигнал в Беларус, предаде Ройтерс.

Страната, която е близък съюзник на Москва, заяви в четвъртък, че ще получи повече оръжия и оборудване от Русия в момент, в който двете държави засилват военното си сътрудничество. Това породи опасения, че Беларус може да бъде използван за отправна точка за атака срещу Украйна от север.

В същото време украинските медии съобщиха за въздушна тревога над цялата страна заради вдигнати във въздуха руски изтребители и разузнавателен самолет на Беларус.