Единственият вариант за създаване на правителство в този парламент е президентът да даде третия мандат на "Демократична България", а правителството да бъде подкрепено от ГЕРБ и "Продължаваме промяната".

Това каза по бТВ евродепутатът Радан Кънев.

"От ГЕРБ казаха, че има мнзоинство с ДПС и "Демократична България". Няма такова мнозинство. Това е или опасна илюзия или опит за заблуда.  ГЕРБ, БСП и ДПС - те твърдят, че не съществува такова мнозинство", посочи Кънев.

Според него правителство с мандат на "Демократична България" и подкрепа от ГЕРБ и "Продължаваме промяната" е "трудно, може би невъзможно", но "това е, което сегашната конфигурация в парламента допуска".

"Всякакви разговори с БСП при тяхното позициониране за Путин за невъзможни. БСП и "Възраждане" нямат различни гласувания. БСП иска да влезе в нишата на "Възраджане". Санитарният кордон към "Възраждане" трябва да се отнася и към партията на г-жа Нинова", каза още Кънев.

Той все пак призна, че ситуацията не е оптимистична, защото "дебатът е отвъд границите на добрия тон и добрто възпитание". Кънев изтъкна, че парламентът е най-важният орган в държавата, но това става все по-спорно ако не успява да излъчи правителство.

"Важно е България да има редовно избрано стабилно правителство. Да има едно ниво на консенсус отвъд споровете. По ключовите въпроси трябва да има стабилно мнзоинство. Предстои ни поредният опит за влизане в Шенген, преодлаяването на риск от разделяне с Румъния. Една неуправляема държава няма да бъде приета в еврозоната. Законите по плана за възстановяване не са безспорни. Не могат да бъдат приети от парламент в предизборен режим", каза още Кънев.

И допълни:

"Не можем да си позволим в най-тежката външнополитическа криза да си позволим да бъдем неуправяеми. Реално в ръцете на един човек. Човек, чиито избори - кадрови и външнополитически - са меко казано спорни. Бих използвал много по-остра дума".

Кънев изтъкна, че енергийният министър на служебното правителство Росен Христов развива тезите на "Газпром" и този човек го "потриса". Според него темите за енергетиката пораждат "тежко популистко разделение".

Кънев коментира поетият ангажимент да намалим с 40% вредните си емисии към 2026 г., което според ГЕРБ означава да затворим въглищни централи и затова от там обвиняват "Продължаваме промяната" (въпреки поетия от Борисов ангажимент за по-голямо намаляване).

"Поет е ангажимент за намаляване с 40%, това е една от най-изгодните клаузи, която европейска държава е постигнала. Възможно за известно предоговаряне вероятно има. 40% не означава затварянето на всички въглищни централи.

Две централи бяха затворени от министър Борислав Сандов, тровят въздуха. Ако се затворят токсичните централи, които са забранени и по нашето законодателство, колко процента от тези 40% ще бъдат покрити? Според мен поне 30%.

Постигнали сме дерогация. Колко е хубаво, че си тровим гражданите", каза още Кънев.

Според него лигнитната икономика ще може да се съхрани само като военновременен резерв, а "другото са предизборни лъжи".