Турският вицепрезидент Фуат Октай критикува снимка на гръцкия началник на отбраната, направена на демилитаризиран остров в Егейско море, като предупреди, че Анкара ще направи каквото е нужно по въпроса, съобщава в. "Дейли сабах".

"Турция не допуска подобни снимки и ще направи необходимото", заяви Фуат Октай в интервю за турски канал в Ютюб, визирайки снимка на началника на отбраната на Гърция ген. Константинос Флорос на остров Псеримос, на 8 км от Бодрум.

Октай припомни предупреждението на президента Реджеп Тайип Ердоган, че Турция може да "дойде внезапно една нощ", като подчерта, че тези думи на Анкара не са "напразни" и че тя ще направи "каквото казва".

Турският вицепрезидент също така отбеляза, че благодарение на отношенията си с други държави Турция е на път да се превърне в енергиен център.

След разговор с руския си колега Владимир Путин вчера Ердоган обяви, че Анкара и Москва ще работят заедно за изграждането на газов хъб в турската област Тракия след предложение от Русия.

Турция често се оплаква, че Гърция въоръжава острови в близост до турските брегове, които са с демилитаризиран статут по силата на международни договори. Според турската страна такива действия поставят под въпрос суверенитета на Гърция върху островите.

БТА