Собствеността на тръстове с милиарди долари активи на Роман Абрамович са били прехвърлени на децата му малко преди на руския олигарх да бъдат наложени санкции миналата година във връзка с войната в Украйна, показва публикувано днес разследване на британския вестник "Гардиън".

Изтекли файлове, видени от журналисти на вестника, предполагат, че 10 тайни офшорни тръста, създадени в полза на Абрамович, са били бързо реорганизирани в началото на февруари 2022 г., три седмици преди началото на войната на Владимир Путин в Украйна.

Мащабната реорганизация на финансовите дела на Абрамович започна само дни след като правителствата заплашиха да наложат санкции срещу руските олигарси в случай на нахлуване.

Изтеклите документи повдигат въпроси дали промените в тръстовете са направени в опит да се защити огромното състояние на олигарха от заплахата от замразяване на активи.

Анализът предполага, че поправките са направени в полза на седемте деца на Абрамович, най-малкото от които е на девет години, бенефициенти на тръстове, притежаващи активи на стойност поне 4 милиарда долара.

Промените изглежда са превърнали децата в крайни действителни собственици на луксозни имоти, флотилия от суперяхти, хеликоптери и частни самолети.

Експерти са казали пред "Гардиън", че мащабната реорганизация може да усложни усилията за налагане на санкции срещу олигарха и потенциално да осуети опитите за замразяване на активи, за които преди се смяташе, че му принадлежат.

Разкритията вероятно ще повдигнат въпроси дали децата на Абрамович също трябва да бъдат обект на замразяване на активи. За разлика от членовете на семействата на някои от най-близките съветници на Путин, много семейства на олигарси, обект на санкции, са избегнали ограниченията.

Правителствата на Обединеното кралство и ЕС определиха Абрамович като прокремълски олигарх и през март 2022 г. му наложиха санкции за това, че се облагодетелства от близки отношения с Путин. Абрамович отрече финансови връзки с Кремъл и заведе дело за отмяна на мерките на ЕС.

Абрамович, който има руско, израелско и португалско гражданство, не е добавен в списъка със санкции на САЩ. Съобщава се, че Украйна е поискала от Белия дом да не налага санкции срещу него, след като бизнесменът се появи като неофициален посредник в мирните преговори.

Файловете изглежда са получени чрез хакване на базиран в Кипър офшорен доставчик на услуги, който администрира тръстовете на Абрамович. Големият масив от документи е бил споделен анонимно с "Гардиън".

Файловете илюстрират как Абрамович в продължение на десетилетия е използвал непрозрачни доверителни структури, за да скрие богатството си в тайни офшорни убежища, и посочват предизвикателствата, пред които са изправени западните власти при пробиването на тези сложни структури, за да наложат санкции.

Финансовите притежания на Абрамович бяха подложени на интензивен контрол след руското нахлуване в Украйна, припомня "Гардиън". Властите в Джърси се опитаха да замразят активи на 7 милиарда долара на Нормандските острови, докато САЩ конфискуваха два от частните му самолети за нарушаване на експортния контрол.

ФБР каза в съдебни документи по това време, че смята, че Абрамович е реорганизирал два тръста, единият от които държеше иззетите самолети, като направи децата си бенефициенти.

Изтеклите файлове обаче предполагат, че реорганизацията е била по-мащабна.

През февруари 2022 г., малко преди нахлуването, Абрамович беше отстранен като бенефициент на двата тръста, засечени от ФБР. Междувременно децата му бяха назначени за бенефициенти на осем допълнителни тръста, създадени в полза на баща им.

Експерти по санкции казаха, че промените може да са били умишлени, но не и незаконни. Те казаха, че реорганизацията може да представлява предизвикателство за властите, които сега преследват активи, за които отдавна се смята, че са собственост на Абрамович, тъй като те определят кой в действителност притежава и контролира многомилиардното богатство: олигархът или неговите деца. Абрамович и децата му не са отговорили на исканиято но вестника за коментар.