Шведските власти издирват руския бизнесмен Станислав Алешченко за неплатени данъци. Дотук тази новина не звучи особено скандално. По-интересното обаче е, че въпросният Алешченко е подозиран във военен шпионаж в Швеция, свързан е с някои от най-важните за Москва руски фирми и притежава български паспорт. Това става ясно от шведския граждански регистър.

От Алешченко се изискват 70 милиона евро данъци. Данъчната служба му е изпратила първата сметка, която той трябва да плати до края на януари.

За Алешченко не се знае много. Съпругата му пристига в Швеция през 90-те години на миналия век. Официалните ѝ доходи са скромни, но това не ѝ е попречило да закупи в страната активи на стойност 96 милиона долара.

„Пентхаус в най-скъпия квартал на Стокхолм, „Порше“ и „Ролекс“ - тя има всички качества на обикновена рускиня със скромни средства“, пише саркастично шведската преса.

Алешченко е на 50 години и притежава три паспорта: руски, български и кипърски. За него не се знае почти нищо, освен че е изтеглил пари от Русия чрез сложна схема с помощта на кантората „Mossack Fonseca“, за която се чу в скандала с „Досиетата от Панама“. Припомняме, че „Досиетата от Панама“ е международен журналистически проект, свързан с 11,5 милиона финансови документа, изтекли в германския вестник „Зюддойче Цатйунг“. В сътрудничество със 100 новинарски организации от цял свят тя разкри как корумпирани висши политици и милиардери крият своите активи и избягват данъци.

Документите са изтекли от панамската адвокатска кантора "Mossack Fonseca", специализирана в корпоративни и банкови схеми, които прикриват истинския собственик.

Алешченко твърди, че не живее в Швеция, а идва от време на време, за да види семейството си, но банковите му транзакции доказват обратното. Именно те са накарали шведските власти да приемат, че е местно данъчно лице и да поискат данъците си.

За да докаже на шведските данъчни власти, че живее в Русия, Алешченко е зяавил, че е член на Руския стрелкови съюз, занимава се със самбо, колекционира марки, поправя музикални инструменти, гледа съветски филми, ходи на театър, участва в походи и ловни излети, плува и води социален живот в Русия.

Най-голям интерес властите в Швеция обаче проявяват именно към имота, закупен от него,  точно до входа на свръхсекретната военноморска база Муско в Стокхолмския архипелаг.  

Според шведския вестник „Експресен“ бизнес-интересите на Станислав Алешченко са разтревожили няколко шведски власти. 

 Под особено внимание е най-вече имотът му - частно имение с площ от 1,6 хектара, дълга брегова линия и 270-градусова гледка към морето, която се простира на километри.

От имота се открива безпрепятствена гледка към входа на едно от най-потайните места в Швеция - военноморската база Муско, която е описвана като малък град с докове за подводници и пристанища, скрити в скални камери. 

Той купува имота си там през 2017 година. По това време военноморската база е затворена, но вече са започнали спекулации дали ще бъде отворена отново. През 2019 г. базата е отворена отново и сега в нея се помещава щабът на шведските военноморски сили.

Купувач на имота е съпругата на Станислав Алешченко.  До 90-те години на миналия век районът около Муско е бил напълно забранен за чужденци, но сега всички подобни правила са отменени.

Жител на района казва, че от мястото, на което е къщата, има пълна видимост към военните кораби, когато те влизат или излизат от базата.

Имотът в Муско накара шведските власти да направят паралел с добре известния случай във Финландия, където през 2018 г. полицията в сътрудничество с няколко органа на властта влезе в компанията „Айристон Хелми“ и нейния руски основен собственик, мултимилионера Павел Мелников. „Айристон Хелми“ притежава 17 имота на финландския архипелаг, често на стратегически места, като например морски пътища и военни убежища. Формално наказателното разследване е за икономически престъпления като пране на пари и данъчни престъпления, но цялата дискусия по случая се характеризира с аспектите на сигурността и истинското предназначение на имотите, които не могат да бъдат обяснени с чисто търговски причини.

За да докаже, че Алешченко е живял в Швеция, Шведската данъчна агенция е поискала от швейцарската му банка списъци с всички трансакции с кредитни карти между 2016 и 2021 г. Според органа покупките с кредитни карти показват, че през 2016 г. той е прекарал толкова много време в Стокхолм, че трябва да се счита за данъкоплатец в Швеция.

Според документите от регистъра на населението Алешченко е както руски, така и български гражданин. Разследването на Шведската данъчна агенция посочва също, че той има кипърско гражданство.

В Русия той има няколко компании, сред които и компания, занимаваща се със специални текстилни изделия, която, наред с други неща, продава на много държавни клиенти - включително руски затвори.

Друго дружество, в което той е бил мажоритарен акционер, споменато в разследването на данъчната агенция, е ЗАО "PSZ SPETSENERGOPROEKT".  Според разследването на вестник „Експресен“ компанията е сключила няколко договора с фирми, които произвеждат руски ядрени оръжия. Сред тях е и "Комбинат електрохимприбор", който се описва като водеща компания в ядрения оръжеен комплекс на руската държавна група "Росатом".

"Основната задача е да се произвеждат продукти за въоръжените сили", пише в описанието на компанията.