Шестима журналисти бяха задържани в Южен Судан след разпространението на кадри, показващи президента Салва Кийр Маярдит, който изглежда се подмокря на официално събитие, съобщи днес националният журналистически съюз, предадоха Ройтерс и Франс прес.

На кадрите, заснети през декември, се вижда тъмно петно, което се разширява по сивия панталон на 71-годишния президент, докато той стои мирно при изпълнение на националния химн на събитие по пускане в експлоатация на новоизграден път. Видеоматериалът не е бил излъчван по телевизията, но впоследствие се завърта в социалните медии.

Журналистите, които работят за държавната радиотелевизионна корпорация на Южен Судан, бяха задържани във вторник и сряда, каза Патрик Ойет – председател на съюза на журналистите в Южен Судан.

Задържаните са заподозрени, че са били в течение как видеото с президента е добило публичност, каза Ойет за Ройтерс.

Министърът на информацията на Южен Судан  Майкъл Макуей и говорителят на службата за национална сигурност Дейвид Кумури не отговориха на искането за коментар.

Кийр е президент откакто Южен Судан получи независимост през 2011 г. Правителствени служители многократно са отричали слухове в социалните медии, че той не е добре със здравето.

През по-голямата част от последното десетилетие страната е въвлечена в конфликти, отбелязва Ройтерс.

Задържаните журналисти са телевизионни оператори, видео монтажист, сътрудник и двама души от централната апаратна зала.

Инцидентът се вписва в използвания от служители на сигурността маниер на действие с прибягване до произволно задържане, ако бъде преценено, че медийното отразяване не представя длъжностни лица в добра светлина, каза представителят на Комитета за защита на журналистите за Субсахарска Африка Мутоки Мумо.

БТА