Дидие Дешан поднови договора си като треньор на вицешампиона от Световното първенство Франция до 2026 г., съобщи Френската футболна федерация (ФФФ) в събота, цитирана от ДПА.

„Френската футболна федерация и нейният президент Ноел Льо Грает имат удоволствието да обявят удължаването на договора на Дидие Дешан като ръководител на френския национален отбор до юни 2026 г.“, се казва в изявление.
Новият договор обхваща Евро 2024 в Германия и следващото Световно първенство през 2026 в САЩ, Канада и Мексико. Предишният му договор изтече миналия месец след световното първенство в Катар, където Франция загуби финала след дузпи срещу Аржентина.

54-годишният Дешан спечели Световната купа като играч през 1998 г. и ръководи "сините" от 2012 г., като постигна "изключителен рекорд", според изявлението.

Той спечели Световното първенство през 2018 г. и Лигата на нациите през 2021 г. и изведе отбора до финалите на Евро 2016 и Световното първенство през 2022 г. Той е спечелил 89 от 139-те мача начело, като е завършил наравно 28 и е загубил 22.

Льо Грает каза след финала на Световното първенство, че ще остави решението на Дешан дали иска да продължи.

„Дидие свърши работата си добре, той има приоритет и мисля, че ще се съгласим да продължим“, каза Льо Грает.

Зинедин Зидан, носителят на Световната купа през 1998 г. като играч и успешен треньор на Реал Мадрид, беше свързван с работа в националния отбор, ако Дешан се оттегли.