Европейската централна банка (ЕЦБ) получи днес важна подкрепа за намеренията си да изкупува неограничено държавен дълг. Генералният адвокат на Съда на ЕС Педро Крус Вийалон публикува становище, според което те са в съответствие с европейското законодателство.

ЕЦБ обяви план за изкупуване на дълг от страните на еврозоната през лятото на 2012 година, с което предотврати разпада на общата валута в кулминацията на дълговата криза в еврозоната. Планът досега не е бил прилаган.

Негови критици в Германия сезираха Конституционния съд, а той се обяви за некомпетентен и прехвърли въпроса на Съда на ЕС. Мнението на генералния адвокат не обвързва съдиите, но досегашната практика е те да го следват в решението си.

ЕЦБ е на път да започне изкупуване на държавeн дълг вероятно идната седмица, за да влее пари и да оживи стагниращата европейска икономика. 

Преди да започне тази програма обаче, трябваше да изясни важни детайли - като например ограничено ли да бъдат времето на програмата и количеството на изкупувания дълг, в националните банки ли да е изцяло рискът или да бъде поделен с ЕЦБ, могат ли да ползват програмата страни от еврозоната, които нямат инвестиционен кредитен рейтинг, като например Гърция и Кипър. 

В становището си Вийалон подчерта, че не бива да има горна граница на дълга, който ЕЦБ може да изкупи и че тя не бива да получава преференциален статус спрямо останалите кредитори.