Беларуският президент Александър Лукашенко каза, че е настъпило време властите и обществото да направят крачка към хората, които са сгрешили и са напуснали страната, но добави, че този жест на добра воля ще бъде направен не в угода на Запада, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Настъпи време, когато ние, представителите на властта, аз като държавен глава и вие - свещениците, хората в страната, трябва да направим крачка към тези хора, които, било то обезумели, било то за някакъв момент изгубили ориентация, са сгрешили. И ще бъде вероятно по нашенски, по православен обичай, ако направим тази крачка към тях", каза президентът вчера по време на коледното си посещение в комплекса на женския манастир "Света Елисавета".

По думите на Лукашенко обаче, цитирани от агенция БелТА, подобен жест ще бъде направен не в угода на исканията на Запада.

"Не искам да кажа, че сега (ще направим това), както иска от нас Западът. Говоря по-малко за това, но всекидневно има искания - да се върнат и така нататък, дори нарушителите на закона. Не, всеки трябва да отговаря за извършеното. Уверен съм обаче, че сред тези избягали и сред онези, които сега живеят тук при нас, има дълбоко разкаяли се хора, които разбират, че са сбъркали. Те не трябва да бъдат изхвърлени зад борда", каза беларуският президент.

По думите му, в края на краищата много хора са започнали да разбират, че те не са нужни никъде, освен на своята земя.