32-годишен иранец бе арестуван в Германия по подозрение, че е подготвял атентат с бойни отровни вещества. Сигнал за готвената атака германското разузнаване е получило наскоро от службите на партньорска държава.

В германския град Кастроп-Раусел снощи бе арестуван 32-годишен мъж, за когото се твърди, че е подготвял ислямистка атака. Иранският гражданин е заподозрян, че е набавил отровите цианид и рицин за престъплението, съобщиха рано сутринта в неделя Главната прокуратура на Дюселдорф, полицията в Реклингхаузен и полицията в Мюнстер.

Силно токсичният рицин е включен в списъка на военните оръжия. Цианидът също е силно токсичен; дори най-малките количества имат смъртоносен ефект върху хората. При претърсването на апартамента на заподозрения обаче не е намерено нито едно от веществата. На адреса на жилището не е открито "никакво замърсяване".

Разследващите са нанесли удар около полунощ в неделя вечерта. Мястото на инцидента е отцепено на голяма територия. На място е пристигнал голям контингент полицаи, пожарникари и спасители.

"Имахме сериозен сигнал, който накара полицията да се намеси през нощта", заяви вътрешният министър на Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл (ХДС).

Според информация на медиите "приятелска разузнавателна служба" може да е предупредила германските органи за сигурност за опасността от нападение с химическа бомба. Според вестник "Билд" това е ФБР.

"Обвиняемият е заподозрян, че е подготвял тежък акт на насилие, застрашаващ държавата", обявиха следователите. "Целта на претърсването е да се намерят съответните токсични вещества и други доказателства."

Главната прокуратура потвърди пред WELT, че освен 32-годишния мъж е задържан и втори роднина на мъжа, открит по време на обиска. Твърди се, че това е неговият брат.

Доколко плановете за нападение са били напреднали и дали вече е имало конкретна цел, първоначално остава неясно. От главната прокуратура не пожелаха да коментират поради ранния етап на разследването. Според информация, получена от ДПА от средите за сигурност, мъжът не е действал от името на иранските държавни органи. По-скоро се предполага, че е последовател на сунитска ислямистка терористична група.

Роднината, който се оказал в апартамента, когато полицията го иззела, е бил известен на полицията и преди, но по причини, които не са свързани с ислямисткия тероризъм. Все още не е ясно дали той е бил запознат с предполагаемите планове за нападение. Смята се, че и двамата мъже са в Германия от 2015 г.

Те бяха преведени през улицата до автомобила на спешна помощ по панталони и само с едно импровизирано яке, наметнато върху тях. Никой от двамата не оказа съпротива. Разследващите все още не са решили дали 32-годишният мъж ще бъде изправен пред съдия. Производството се води от Централната служба за преследване на тероризма в Северен Рейн-Вестфалия към прокуратурата в Дюселдорф.