Предложи кабинет с кандидат за премиер Христо Иванов и събери лидерите на партиите.

Това поиска от съпредседателя на "Демократична България" бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов преди връчването на третия мандат за съставяне на правителство.

"Съгласен съм с Христо Иванов, че е важно да има правителство. Нека обяви кабинет, да ни покани и да каже при какви условия всичко, което говори, може да се случи и да подпишем документ. Точната дума, Христо, е нов обществен договор. Да се поеме ангажимент, че нашите партии, министри, няма да извършват каквито и да е незаконни действия", отбеляза той. 

Борисов продължи обръщението си към Иванов.

"Познавам те добре, като вицепремиер беше добър, честен, аз нямам забележки към теб. Обяви кабинет с министър-председател Христо Иванов, покани ни и кажи при какви условия може това да се случи, да подпишем документ, даже точната дума, Христо, е нов обществен договор. Лидерите не само да поемат ангажимент, че нашите партии, нашите ръководства, нашите министри няма да извършват каквито и да е незаконни действия, но дори да не си помислят. Точно така както завършваш - "Така че политическата система да не се занимава с това" (цитат от интервю на Иванов пред БНР). Такава правосъдна реформа и ние искаме. С една дума - застани отпред с третия мандат, събери лидерите, покани г-жа Нинова, Костадин от "Възраждане", покани Стефан Янев, Карадайъ, да не пропусна някой - това е новият обществен договор. Приемаме една обща декларация, слагаме подписите и се отпушва всичко останало"

Докато хвалеше Иванов, Борисов отправи и критики към ДБ. Например, за вота в парламента по доклада за "Джемкорп" (шестима депутати от ДБ гласуваха "против", други шестима - "въздържал се").

Борисов поздрави лидерката на БСП Корнелия Нинова, която изразила желание да покани ръководителите на партиите на разговори.

"Партиите избират своите ръководства, които носят отговорност пред цялата партията. Големите решения, важните решения, се взимат на лидерско ниво", изтъкна той.

В интервю за БНР съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев обяви, че кабинет "орел, рак и щука" с третия мандат няма да е добър за България и изтъкна, че очаква избори в началото на април.

Добрев: За периода от 25 февруари до 31 декември 2022 г. "са ни изцакали с 3 милиарда" 

Над 3 млрд лева е загубила България от цените на горивата за времето от началото на войната в Украйна до края на 2022 г. Това обяви Делян Добрев. От ГЕРБ представиха таблица с изчисления за всеки ден през този период. 

Според Делян Добрев загубата се е отразила на всеки шофьор в държавата:

"Три милиарда е чистата загуба при изравнени условия. При изравнен долар и при изравнен петрол за този период са ни изцакали с 3 милиарда. Ако в България има 3 милиона шофьора, това означава по 1000 лева от всеки шофьор са взели "Промяната" през тази година".

По думите му чистата загуба е 3,6 милиарда. 

"През този период има разлика в цената на петрола, той е бил с 9 долара по-скъп. Сумарният ефект между долара и петрола е около 33%, обаче върху половината от тази сума, защото тя е константа – акциз и ДДС", каза още Добрев.

В последния ден на ГЕРБ – 11 май 2021 г., петролът сорт "Урал" е бил 67 долара, а средният - 76 долара", обяви Борисов и допълни, че само за един ден бензинът е надписан с 9 120 000 лв.

"Всеки ден е вадено от джоба на българина и после викат "25 стотинки", посочи бившият премиер. "Те затова не искат да се правят сметки. Декларацията на ПП-тата са подкрепили 49 човека от тях и 14 от ДБ. Една трета от ДБ не са и гласували. 63-ма депутати са подкрепили само декларацията, която "Промяната" предложи. Само ГЕРБ има 67 депутати. 116 депутата "за" имаше кабинетът на проф. Габровски. Е, тогава кой е в изолация? Само за 6 месеца, те вече не се предлагат за премиери и министри, търсят друг вариант", заяви Борисов.

Той припомни метафората за "сварената жаба".

"Нали знаете - една жаба ако я хвърлиш в тенджера с гореща вода, тя ще изскочи. Ако я сложиш в тенджера със студена вода и постепенно загряваш, накрая ще се свари. Те това направиха с българския народ", каза лидерът на ГЕРБ и увери. "Това зад гърба ми е сметнато ден по ден, извадено е от всеки един българин и фирма. 25 ст. на компенсация и от за част от хората, са 150 млн., за да ви забършат очите. Прекрасна схема да източиш парите на българина". 

Борисов предизвика всеки, който иска да го опровергае, "да го направи".