От самото начало на специалната военна операция Русия е обвинявана заради безразборните бомбардировки, при които често жертви стават обикновени граждани в Украйна. В типичния си стил Кремъл осъжда украинските сили за смъртните случаи.

След катастрофалния "поздрав" за Новата година в Макеевка, при който ракети на HIMARS взеха живота на потенциално стотици руснаци (Русия признава за загинали "едва" 89), Москва трябваше да демонстрира военната си мощ пред руското общество.

И го направи с ракетен удар, при който бяха убити 600 украински войници в Краматорск. Или поне това прокламира руското военно министерство след края на едностранно обявеното от Русия "коледно примирие".

"В резултат на масиран ракетен удар по тези пунктове за временно разполагане на подразделения на украинската армия бяха убити повече от 600 украински военнослужещи", обяви министерството на отбраната, изрично маркирайки нападението като отмъщение за Макеевка.

Министерството дори посочва двете сгради, в които са се помещавали съответно 600 и 700 войници - "Хостел 47" и "Хостел 28".

Бързо обаче се изясни, че загиналите не са нито 600, нито 100, нито 1. Според кореспонденти на Ройтерс два кратера са били отворени в близост до сградите, като на "Хостел 47" са били изпочупени прозорци. Нито една от двете постройки не е била директно поразена. Но дори и да бяха, там отдавна не живеят украински войници. Всъщност, още през март 2022 г. украинците спрели да се тъпчат като сардини (или като руснаци) на едно място, именно за да избегнат ситуации като новогодишния кошмар на агресорите в Макеевка, предава агенцията.

Краматорск е разположен на няколко километра северозападно от Бахмут - малък град без особено военностратегическо значение, който руснаците безплодно се опитват да превземат от юли насам, нахлувайки в покрайнините му с около 10 метра на ден.