Производителят на трактори John Deere се съгласи да даде на американските си клиенти правото да поправят сами техниката си, съобщи CNN. Това стана в споразумение с Федерацията на американското фермерско бюро (AFBF).

Организацията на фермерите подчерта, че споразумението осигурява на потребителите достъп до инструменти, информация и ресурси, за да извършват поправки сами, но защитава и интелектуалната собственост на John Deere.

Това е ключов спор за "правото на поправка", което се наложи потребителите в САЩ и на други места да си издействат обратно от производителите в последните си години. Много компании, от производители на трактори до гиганти в смартфон индустрията като Apple, поставят различни ограничения върху това право.  

John Deere например допускаше поправка само в техни сервизи и с техни части. 

Apple миналата година позволи на потребителите да сменят батерии, екран и камера на счупен iPhone - но засега само това. Сериозен е натискът и в ЕС, тъй като много потребители в Европа се оплакват, че електрониката не само се чупи по-бързо, но поправките често са твърде скъпи или направо невъзможни.

Отделни щати в САЩ приеха закони, които гарантират това право, а миналата година Байдън нареди на Федералната търговска комисия да разработи обща политика за всички щати.