"Рано или късно Кирил Петков ще трябва да спре само да “говори”, а да започне и да “отговаря”. Корупцията и кражбите трябва да се показват и разследват. Всички факти по газовите сделки, по цените на бензина и нафтата, по Джемкорп и т.н. на кабинета “Петков” са предадени на разследващите и по тях работят българските служби. Затова не се чуди къде съм, КирилЕ!"

Това написа на профила си във фейсбук лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Написаното бе задочен отговор към съпредседателя на "Продължаваме промяата" Кирил Петков. Той се изказа малко преди заседанието на делото за клевета, което води срещу Борисов.

То е предизвикано от изказвания на Борисов, че Петков и Асен Василев са получавали комисиони за газовите доставки у нас. По-конкретно, твърденията на ГЕРБ бяха, че партията купувала по-скъпо синьо гориво от "Газпром", "за да си пълни офшорките". Петков днес подхвърли, че не вижда самият Борисов на делото, което провокира и лидера на ГЕРБ. Поясняваме, че по принцип Борисов не е длъжен да присъства, както не е присъствал и на другите такива дела срещу него. 

Петков заведе делото за клевета през август 2022 г. В иска му е записано, че са му причинени неимуществени вреди, довели до накърняване на достойнството и репутацията му заради клеветнически твърдения на Борисов. По думите на Петков - гражданският му иск е за 500 000 лв. Съдът обаче призна за допустими 10 000 лв. Нито една от двете страни не се яви лично на първото заседание.

"Тук сме, за да опровергаем една голяма лъжа – за газовите посредници. Лъжата, която г-н Борисов изричаше, е, че едва ли не сме се обогатили от газови посредници. Само българският съд като институция може да даде истинския отговор на българските граждани.

Сигурен съм, че г-н Борисов няма да се появи на делото. Лъжите със студената и гладна зима, че сме счупили бюджета - а всъщност само 2,9% е дефицитът тази година -, лъжата с Мариците, те трябва да се опровергават, за да може българските граждани да не загубят надежда, че има политици, които се борят за каузата и срещу корупцията. По-важно в момента е да почнем да опровергаваме лъжите – хората трябва да знаят, че има политици, които ще се борят за тях безкористно", заяви Петков, преди да влезе в сградата на съда.

Той коментира и темата с въглищните централи.

"Винаги е хубаво да има трета страна – арбитър. Арбитърът тук е ЕК – няма такова изискване за затваряне на централите, намаляването на емисии не е равносилно на затваряне. Но ние надградихме – вярваме, че е възможно да се говори заедно с Румъния и Гърция, за да се поиска по време на войната дерогация. Заедно да се направи позиция и трите държави да отидат и да направят искане към ЕК. Но и сега както е критерият – няма задължение за затваряне на какъвто и да е капацитет. Има вясакакви варианти за регулиране на мощностите".

Това каза Петков.