Скоро ще си върнем Аляска и Калифорния.

Това обяви по руската онлайн медия "Mash" Артур Цибиков, който заема престижната позиция "зам.-върховен шаман на Руската федерация".

"Съединените щати, тъжно е за народа им, но исторически в близкото бъдеще Америка може да бъде разделена на няколко части и няколко щата да обявяват суверенитет. Най-вероятно Аляска и Калифорния ще се завърнат в Руската федерация".

Без да се впуска в размишления как и защо това ще се случи, Цибиков се фокусира върху Украйна.

"Украйна е бедна и изстрадала страна, която се присъединява към руския свят с тежки последици, но аз вярвам, че ще има мир. Ще има мир много скоро, трябва да имаме още малко търпение и да сме силни духом. Нашата Руска федерация расте, просперира и целият свят я гледа. Нашата Русия е движеща сила за възхода, развитието на руската цивилизация и спасението на света".

След това шаманът обясни защо е уверен в окончателната победа на Русия.

"Никакви големи вълнения не се очакват в Русия през 2023 г., защото нашата страна премина точката на бифуркация и в момента набираме инерция. Нашите деца се раждат в тежки условия, но както казват философите: "Тежките времена дават силни хора, добрите времена дават слаби хора". Сега времената са тежки, при нас се раждат силни деца, които ще съхранят нашата страна и нашата държавност". 

Аляска е руска територия до 30 март 1867 г., когато наследникът на убития Ейбрахам Линкълн - Андрю Джонсън я закупува за 7,2 мил. долара. Джонсън често е поставян в челната петица на най-слабите президенти на Америка и приживе е мразен и от двете големи политически партии (той е първият импийчнат президент в историята на страната). Днес покупката на Аляска е определяна за единствената правилна постъпка в скромното му четиригодишно управление.

Калифорния по-рядко е свързвана с Русия. Руските колонизатори не успяват да се възползват от отличното си географско положение, кризата в Испания по време и след Наполеоновите войни и слабото заселване на американци в крайните западни земи на Северна Америка в началото на XIX в., за да окупират територията на съвременна Калифорния. "Перлата" на руския колониален опит в "Златния щат" е т.нар. "Форт Рос" (познат и като "Крепост Рус") - своеобразен хъб на руските заселници в Северна Калифорния в периода 1812-1841 г. Основната функция на "Форт Рос" е да събира достатъчно храна за селищата в Аляска, но когато популацията на морски бозайници е почти изчерпана в началото на 40-те, той е продаден на швейцарския имигрант Джон Сътър за скромните 30 000 долара. Днес някои руснаци настояват без каквито и да е доказателства, че Сътър така и не е изплатил въпросните пари, което е основание да предявяват претенции за територията на "Форт Рос", тоест - за частица от територията на Калифорния.