Хора с увреждания излязоха на протест пред Министерския съвет . Те настояват в дневния ред на правителственото заседание тази седмица да бъде Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ). Целта е да се гарантират по-кратки срокове за издаване на решение на ТЕЛК, а придружаващите заболявания също да се вземат предвид към основното.

Когато протестиращите се събраха, един от инициаторите на акцията - Павлина Григорова, коментира, че няма "политическо обяздване" на протеста. Тя обясни, че целта е да се покаже, че повече така не може да се продължава със сегашното положение с издаването на ТЕЛК, предава БТА. Сред протестиращите има и обявили гладна стачка.

"От лятото е взето решение, че ще се върне старата експертиза преди 2018 г. В нея се взимат под внимание комплексно всички заболявания. В приложение 2 е направена и математическа формула, която няма да позволява орязването на проценти", коментира Григорова. Самата тя е в инвалидна количка и има няколко заболявания, основното от които е кардиомиопатия.

"Изкуственото задържане на наредбата след гласуването на Националния съвет на хората с увреждане и сегашната ѝ преработка са грубо потъпкване на законодателството на Република България. Считаме, че това е форма на геноцид и посегателство върху обикновени човешки права вписани в конституцията на държавата. Заедно с това по никакъв начин не се спазва и Конвенцията за правата на хората с увреждане на ООН. Нечовешко е да бъдат оставени хиляди хора месеци без освидетелстване и без доход. Ако това не е грубо посегателство над човешките права и животи, то ние нямаме обяснение, каква политика води държавата и защо е насочена срещу хората с увреждане!", се казва в нотата, подготвена от Павлина Григорова.

Сред основните искания на хората с увреждания са следните неща:

1. Достъп до лечение, в казусите на редките болести, да се търси алтернатива в други държави. Зависимостта от дарителски кампании да бъде избегната. Незабавно въвеждане на правото на пациентите да избират заедно с лекуващите си лекари собствената терапия, защото наложеното от МЗ в годините като шаблон води до допълнително усложнение в много казуси. Не всяко тяло реагира на наложеното с протокола лечение.

2. НЗОК да преразгледа финансирането на терапии и лечение по нуждите на пациентите и определените заболявания, и с наше участие, а не според "нечие“ мнение. Касае всички редки заболявания и МС. МГ, лупус и други. Незабавна промяна по работата с доставките на медикаменти и планирания внос. Недопускане на спиране и липсва на инсулини за диабетиците и поддържащите медикаменти за епилепсия.

3. Достъп до нови методи на лечение. Имуноглобулинови терапии и плазмафереза.

4. Образната диагностика да влезе в доболничната помощ. Сроковете да одобрение от НЗОК да бъдат сведени до минимум.

5. Хората освидетелствани от ТЕЛК – да не губят правата си след всяка нова наредба.

Незабавно обнародване на НМЕ във формата, която беше гласувана на Националния съвет на ХУ.  Автоматично служебно обработване на документацията на хората изпаднали от системата поради действащата към момента наредба. Незаконосъобразно е да се нанасят промени след гласуване на НСХУ.

6. Придобилите право на чужда помощ, да не я губят в интервалите от комисия до комисия. Веднъж седнал на количката или изпадвал в зависимост от чужда помощ и обрижване не може да остава без такава грижа за месеци, както е в момента

7. Личната помощ да бъде съобразена и с помощните средства към нея. /професионална/

8. Без спиране на социалния минимум във времето от ТЕЛК до ТЕЛК. На този етап хиляди хора с увреждане сме без доход! И броя продължава да расте. Или подсигуряване на минимално плащане към база проценти на ЕР към момента.

9. Подсигуряване на добро възнаграждение на лекарите, работещи в комисиите на ТЕЛК. И обновяване на екипите със специалисти. Управата на всяка болница е длъжна да контролира комисиите, но на практика не е така. Всяка комисия работи по своя "волна програма“. Пълно уеднаквяване да дейността на комисиите на ТЕЛК. Законите в Република България са едни за всяка област.

10. Хора с увреждания от детска възраст, освидетелствани веднъж, да не бъдат обвързвани с минимален трудов стаж, за да получават обезщетение - пенсия по инвалидност.