Украинските войници се борят храбро край Бахмут.

Тази хвалба идва от неочакван източник - шефът на частната военна групировка "Вагнер" Евгений Пригожин.

"Да си кажем честно (...) Украинската армия се бие храбро за Бахмут и Соледар. Западно от Соледар се водят много тежки и кръвопролитни боеве", заяви Евгений Пригожин, цитиран от неговата пресслужба в Телеграм. "Украинските въоръжени сили бранят с чест територията на Соледар. Твърденията за масово дезертьорство в редиците им не отговарят на истината", добави той.

Соледар е разположен на десетина километра североизточно от Бахмут.

Британското военно министерство потвърди днес, че руската армия и частите на "Вагнер" са постигнали "тактически напредък" в Соледар през последните четири дни и се стремят "твърде вероятно да обкръжат Бахмут от север" и "да разстроят украинските комуникационни линии". 

Част от битките се водят за контрол над входа на бивша солна мина в Соледар, тъй като тунелите ѝ минават под фронтовата линия и могат да послужат за проникване в тила на противника.

При все това Русия "засега" не поема риска да обкръжи Бахмут, допълва британското ведомство, тъй като украинската армия разполага със "стабилна отбрана в дълбочина" и за момента контролира редица пътища за снабдяване.

Двама британски доброволци в Соледар са в неизвестност

В отбраната на Соледар участват и множество британски доброволци. Пресслужбата на Националната полиция съобщи, че двама от тях, Андрю Бегшоу и Кристофър Пери, са изчезнали.

"На 7 януари около 17:15 часа в дежурната част на районното полицейско управление в Бахмут е получено съобщение за изчезването на двама доброволци - британски граждани на възраст 28 и 48 години".

Полицията се опитва да открие изчезналите и призовава украинците да информират служителите на реда за изчезналите.