Със заповед на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев ще бъде създаден национален щаб, който ще бъде отговорен да наблюдава процесите в Украйна и да планира мерки, които да минимизират вредните въздействия спрямо Република България. Това беше решено на заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет, който обсъди рисковете и заплахите от обстановката в Украйна. След заседанието вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев представи резултатите от него.

Националният щаб ще бъде създаден вероятно още днес, със заповед на министъра.

„Трябва да извършим преглед и да актуализираме всички планове, които са свързани с нормалните доставки на газ и на нефт и нефтопродукти, както и с възможности за търсене на алтернативни решения, както и с готовността на отделните предприятия, които трябва да преминат на друг режим на работа”, заяви Йовчев.

На заседанието, освен членовете на Съвета за сигурност, присъстваха представители на Министерство на икономиката и енергетиката. Бяха обсъдени всички аспекти на възникналата криза в Украйна, сценариите за нейното развитие, беше направен анализ на алтернативите. Очертават се няколко основни заплахи и рискове за сигурността на България”, посочи Йовчев.

Вицепремиерът раздели заплахите от кризата на икономически , които са свързани с нарушаване на нормалната доставка на газ за България, риск от временно затрудняване на работата на Лукойл Нефтохим, рискове за юридически и физически лица за понасяне на загуби в резултат на съществуване на взаимоотношения с Украйна.