Главният прокурор не съгласува промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, става ясно от съобщение на прокурорския пресцентър. Промените са внесени през декември април 2022 г. в сегашното 48-о НС, но Гешев изрично напомня, че не одобрява и проектопромените, внесени през април м.г. в 47-ото НС.

Вносител и на двете е Владислав Панев от ДБ, а в новия пакет участва и Албена Симеонова (която от вчера бе омесена от "съответните медии" в случая с издирван британец, който живял в плевенско село, б.р.)

Сочи се, че държавното обвинение не го подкрепя, поради липса на "необходимия минимум от правни съображения и убедителни аргументи за причините, които да налагат приемането му".

Визирайки индустриалния коноп, от прокуратурата бяха по-детайлни относно предишното такова предложение,:

"Вносителите са констатирали липсващото ясно разграничаване между индустриалния коноп (Cannabis Sativa L.) и марихуаната (Cannabis Indica), които са от едно семейство, но от различен вид. Те обаче не са разработили ясна дефиниция за разграничаването им. В същото време е предложено да има изключение и да се разреши цялостна преработка на растенията от вида Cannabis Sativa L. без ограничения в целта, за която могат да се използват добитите суровини", писаха през май, м.г. подчинените на Гешев.

Те настояват, че според закона няма възможност... "Министерството на здравеопазването или друг орган... да осъществява текущ или последващ контрол върху съдържанието и концентрацията на активно вещество".

Сега от прокуратурата допълват, че неяснотите не са отстранени. 

"... Остава неясно по какъв начин новата редакция на закона ще подобри организацията на обществените отношения и ефикасността в дейността на държавните органи с оглед защитата на застрашените от разпространението на наркотични вещества обществени групи като се има предвид, че действащата сега уредба е достатъчно ясна и детайлизирана."

В самите мотиви на законопроекта се подчертава, че от Cannabis Sativa L. със съдържание на THC - психоактивната съставка в конопа - под 0,2% не може да се произвеждат наркотици. И се отбелязва, че действащата сега уредба всъщност поставя огромни ограничения на производството на коноп, каквито няма в повечето европейски държави. А индустриалният коноп вече се ползва в десетки индустрии за производство на бои, мастило, хартия, биогорива, козметика, биопластмаса, фармацевтични продукти, храни.

Ето и прессъобщението на прокуратурата в оригинал:

Главният прокурор внесе в 48-ото НС становище, с което не подкрепя законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите

Главният прокурор Иван Гешев изпрати до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 48-ото Народно събрание Росен Костурков отрицателно становище на Прокуратурата на Република България по законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, внесен в парламента на 09.12.2022 г. от Владислав Панев, Албена Симеонова и група народни представители.

В становището се посочва, че законопроектът не следва да бъде подкрепен поради липса на необходимия минимум от правни съображения и убедителни аргументи за причините, които да налагат приемането му.

Припомня се, че прокуратурата е изразила отрицателно становище и по предходна законодателна инициатива за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, внесен през април 2022 г. в 47-ото Народно събрание от Владислав Панев и група народни представители -

https://prb.bg/bg/news/aktualno/58466-glavniyat-prokuror-vnese-v-ns-stanovishte%2C-s-koeto-ne-podkrepya-vneseniya-zakono.

В становището, изпратено до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите Росен Костурков, е направен обстоен преглед на предложенията на вносителите на настоящия законопроект, представени в 12 параграфа, и на действащата към момента законодателна уредба.

Главният прокурор посочва, че от предложенията и мотивите към тях за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите остава неясно по какъв начин новата редакция на закона ще подобри организацията на обществените отношения и ефикасността в дейността на държавните органи с оглед защитата на застрашените от разпространението на наркотични вещества обществени групи като се има предвид, че действащата сега уредба е достатъчно ясна и детайлизирана.

Не е отчетен и значителният риск за нарушаване на баланса на взаимодействие при осъществяване на общия и специален контрол между компетентните по този закон органи.

По отношение на предварителната оценка на законопроекта се посочва, че липсва изследване на съотношението между формулираните цели и очакваните резултати. Изложението и в тази част е изключително схематично и основано единствено на декларативни заявления за защита на данъкоплатците, привличане на инвестиции и нови работни места, посочва главният прокурор.

Прокуратурата на Република България изразява отрицателно становище по предложения законопроект, тъй като съображенията на вносителите не са базирани на законодателна целесъобразност, насочена към организацията, правомощията и задачите на държавните органи за контрол на наркотичните вещества в страната.