Дете на 3 години загина при катастрофа снощи във Врачанско. А лекарката от Спешна помощ, дошла на мястото на тежкия инцидент, днес се оказа с положителна проба на алкохол, съобщи МВР. По неофициална информация на Нова тв дрегерът е отчел над 1,2 промила.

Майката на малкото дете също е пострадала и е със сериозна тежко-черепна травма и рани по гърдите. Бащата не е сериозно пострадал. Инцидентът е станал на път към село Лиляче. Автомобилът се е преобърнал по таван в дере заради проливния дъжд. Вътре са били загиналото дете и неговите родители.

На мястото на инцидента – отсечката между Враца и село Лиляче, са пристигнали две линейки. В едната от тях е била употребилата алкохол лекарка.

"На д-р Димова е направена проба с дрегер, която е позитивна. Тя е отказала да даде кръвна проба. Потресена съм от тази новина. Да, наистина тя е много добър лекар, но от тази новина следва проверка и прилагане на цялата строгост на закона", твърди директорката на Спешния център във Враца д-р Галина Лещарска пред Нова тв.

Според лекарката от другата линейка, д-р Теодора Генова, детето е било мъртво, починало на място.

"Повиках бащата и дядото и лично на тях им съобщих за смъртта. По регламент, когато има смъртен случай в линейка, трябва да стои два часа в нея и след това да се свали в Съдебна медицина”, обясни тя.

До проверката на действията на лекарката, която днес се оказа с положителна проба, се стигна след бурна реакция от страна на близките на починалото дете, които се възмутиха от поведението ѝ.

„Защо не ни кажат къде е детето. Ние знаем, че е починало - но къде е? Нито сме го видели, нито са ни питали как се казва - нищо”, питаха роднините.

Снощи напрежението в Спешния център във Враца се повиши, а бащата в състояние на афект счупи и стъкло на входа му.

Свидетелка на инцидента е подала сигнал на тел. 112, обадила се е и на близките. Дядото на починалото момче е заварил на мястото полиция и пожарна. Питал ги къде е детето и те му казали, че е под колата. Той твърди, че го извадил сам, като двама полицаи са му помогнали да повдигне колата, съобщава бТВ.

Детето не се е движило, но не се знае какво точно е било състоянието му. След това мъжът е извадил и снаха си и я е подал на един от пожарникарите. Сложили я на носилка на пожарната. През това време линейки все още не е имало, се твърди в информацията на бТВ.

Предстои да се установява къде е починало детето - на място или в линейката

Бащата, който е шофирал колата, е карал с висока скорост - над 100 км/ч, не е употребил алкохол или наркотици. Детето не е било в столче, а в ръцете на майка си.

Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев също коментира темата с положителния тест за употреба на алкохол на лекарката - в стил, че не е информиран за това. В същото време той с голяма увереност обяви, че екипите са дошли навреме и са действали адекватно.

"Информацията, която имам до момента е, че екипите на Бърза помощ са дошли навреме, реагирали са достатъчно адекватно", каза Меджидиев.

Лекарят също е реагирал в ситуацията, посочи министърът. Той каза, че още няма резултати от пробата за алкохол в кръвта на лекарката, отзовала се на сигнала за катастрофата.

"Още нямаме информация за такова нещо, за такива положителни проби", коментира здравният министър и каза, че подобни съобщения е видял само в медиите, въпреки че информацията беше официално съобщена от МВР.

По-късно от МЗ съобщиха, че е назначена проверка в Центъра за спешна медицинска помощ - Враца. Тя ще се извърши от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Следобед дойде и официално изявление от прокуратурата. От него се разбира също така, че е възложена от държавното обвинение проверка на ИА "Медицински надзор" - "по повод публикации в медиите, касаещи действията на служителите от екипа за спешна медицинска помощ".

По съществото на самата катастрофа се съобщава, че управляваният от К.Й. (20 г.) автомобил е самокатастрофирал, водачът е тестван за алкохол и наркотици, но е дал отрицателни проби.

Загинало е дете, но и майката е в много тежко състояние, пострадал е също возещият се до водача 23-годишен мъж.

Ето и целия текст:

Окръжна прокуратура – Враца ръководи разследване на пътен инцидент със загинало 3-годишно дете

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Враца се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 343, ал. 3, б. „а“ и б. „б“, вр. ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК – нарушаване на правила за движение при управление на моторно превозно средство с причиняване на смърт на дете и телесни повреди на повече от едно лице.

Понастоящем е установено, че вечерта на 10.01.2023 г. на път от гр. Враца за гр. Криводол се движел лек автомобил, м. „Пежо“, управляван от К.Й. (на 20 години).

Около 18,50 ч. превозното средство самокатастрофирало, като излязло извън пътното платно и се обърнало.

Вследствие на инцидента била причинена смърт на возещото се на задната седалка дете - 3-годишният Б.Д. Майка му – Р.Д. (на 21 години) е била транспортирана в болнично заведение в тежко състояние с опасност за живота. Пострадал е и пътуващият на предната седалка Б.Д. (на 23 години).

След получен сигнал за пътен инцидент на място пристигнали полицейските служители и извършили оглед на местопроизшествието.

По първоначални данни причината за ПТП е нарушаване на правилата за движение по пътищата.

Водачът на лекия автомобил е тестван за употреба на алкохол и наркотици с отрицателен резултат.

Назначена е съдебномедицинска експертиза. Предстоят разпити на свидетели и назначаване на автотехническа експертиза.

По повод публикации в медиите, касаещи действията на служителите от екипа за спешна медицинска помощ и недоволството, изразено от страна на близките на пострадалите в пътния инцидент, Окръжна прокуратура – Враца възложи извършване на проверка на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. Тя следва да установи спазване на медицинските стандарти при оказване на помощ и други изисквания, свързани със спешното състояние на пострадалите при катастрофата.