Полша е решила да изпрати германски танкове Leopard 2 на Украйна. 

Това обяви полският президент Анджей Дуда по време на среща на Люблинския триъгълник в Лвов, в който взимат участие представители на Полша, Литва и Украйна, предаде полската медия RP.

"Танкова рота Leopard 2 ще бъде предадена като част от изграждането на коалицията. Искаме това да бъде международна коалиция и решихме да включим в нея пакет от рота Leopard 2, която - надявам се - заедно с други танкови роти скоро ще отплава за Украйна", обяви Дуда.

"Една страна не може да ни осигури достатъчно танкове, защото сме изправени срещу хиляди танкове на Руската федерация", обяви Володимир Зеленски.

Варшава разполага с 249 танкове Leopard.

Не се знае точно колко танка ще изпрати Варшава. Една танкова рота в Полша се състои от 14 превозни средства, съобщава RP.

През последните месеци Украйна отправя настойчиви молби към Берлин да достави танкове Leopard 2, но канцлерът на Германия Олаф Шолц многократно отказва под предлог, че не иска война между Русия и НАТО. Нито една държава не е осигурила на Киев танкове западно производство, тъй като Берлин си запазва правото да изисква одобрение за крайната употреба на всички произведени в Германия оръжия, каквито са Leopard.

Обещанието на Дуда предполагаемо означава, че германците най-накрая са дали "зелена светлина" за изпращането на танкове на Украйна. Или пък полският президент е преценил, че с изявлението си натискът върху Германия ще нарасне до степен, че тя ще бъде принудена да отстъпи.

В днешно интервю за германската медия "Тагесхау" украинският външен министър Дмитро Кулеба изрази увереност, че Берлин ще предостави Leopard рано или късно.

"Дори ако Германия има определени рационални аргументи да не го направи, тя така или иначе ще го направи на по-късна дата. Това вече го видяхме със самоходните гаубици, с противовъздушната система IRIS-T и последно със системите Marder и Patriot. Винаги се следва един и същи модел: първо казват "не", след това енергично защитават решението си, само за да кажат накрая "да". Все още се опитваме да разберем защо германското правителство си причинява това".

Германия, Испания, Полша, Гърция, Дания и Финландия са сред многото страни, които вече използват приблизително 60-тонния Leopard 2, който е оборудван със 120-милиметрово оръдие, както и с най-съвременна отбранителна система и броня. Това би позволило на съюзниците съвместно да организират доставката както на танковете, така и на необходимите боеприпаси и с общи усилия да съдействат за поддръжката и ремонта на машините.

"Украинците наистина искат Leopards, защото има много на склад в цяла Европа", каза френски служител пред "Политико", който е запознат с преговорите за танковете.

След изявлението на Дуда не закъсняха реакциите от Украйна. Ето какво публикува на страницата си в Туитър съветникът на вътрешния министър на Украйна Антон Герашченко:

Очаквайте подробности.