В северната част на Швеция е открито най-голямото известно находище на редки метали и почви в Европа. Това съобщи шведската държавна минна компания LKAB, която експлоатира желязна мина в Кируна. Според съобщението са открити над един милион тона метали.

„Това е добра новина не само за LKAB, региона и шведския народ, но и за Европа и климата", заяви в изявление Ян Мострьом, главен изпълнителен директор на LKAB.

„Той може да се превърне във важен градивен елемент за производството на важни суровини, които са абсолютно необходими за екологичния преход.“

В момента в Европа не се добиват редки метали, поради което регионът е зависим от внос от други страни, най-вече от Китай. Търсенето обаче се покачва главоломно, тъй като електрическите автомобили и възобновяемата енергия стават все по-широко разпространени.

„Електрификацията, самодостатъчността на ЕС и независимостта от Русия и Китай ще започнат от мината“, заяви в изявление министърката на енергетиката, икономиката и промишлеността на Швеция Ебба Буш. 

Добивът може обаче да се забави няколко години заради бюрократични спънки. Пътят до разработването на находището в Швеция е дълъг: LKAB планира да подаде заявление за концесия за добив през 2023 г., но добавя, че ще са необходими поне до 15 години, преди компанията да започне да разработва находището и да доставя на пазара. Редките земни елементи включват цяла гама от елементи, необходими за производството на смартфони и електрически автомобили, например за батерии, каталитични конвертори и магнити, както и за електрически крушки. Понастоящем най-голямото находище на тези материали се намира в Китай.

Тази пролет Еврокомисията възнамерява да предложи мерки за засилване на стратегическата автономност на Европа по отношение на критичните суровини. Аргументът е, че без тази автономност не може да има екологична и цифрова трансформация. Очакваме с големи надежди планираните предложения на ЕК, каза Буш.