Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд обяви в четвъртък назначаването на специален прокурор, който да разследва потенциалната злоупотреба с поверителни държавни документи от президента Джо Байдън - разследване, което може да хвърли сянка върху очакваната кандидатура на демократа за преизбиране през 2024 г.

Гарланд съобщи новината часове след като адвокат на Белия дом разкри, че правният екип на Байдън е открил втори комплект секретни документи от времето му като вицепрезидент в складово помещение на дома му в Делауер. В понеделник пък Белият дом разкри, че секретни документи от неговите дни на вицепрезидент са били открити през ноември в мозъчен тръст във Вашингтон.

Гарланд назначи Робърт Хър, бивш американски адвокат в Мериленд, за специален прокурор.

Специални прокурори понякога се назначават за разследване на казуси с огромен политически заряд. Те изпълняват своите отговорности с известна степен на независимост от ръководството на Министерството на правосъдието. 

През ноември Гарланд назначи специален прокурор Джак Смит, който разследва Доналд Тръмп за злоупотреба със секретни документи, както и за усилията му да узурпира властта, след като загуби изборите през 2020 г.  

80-годишният Байдън се очаква официално да обяви началото на кампанията си за преизбиране през следващите месеци. Разкритията на документите вече създадоха политически сътресения.

Президентът каза пред репортери в четвъртък, че скоро ще получи възможност да говори за "всичко това", след което прочете предварително подготвено изявление, в което се повтаряше информацията, изнесена от Белия дом малко по-рано.

"Както казах по-рано тази седмица, хората знаят, че приемам сериозно класифицираните документи, класифицираните материали. Казах също, че сътруднича напълно и изцяло на прегледа на Министерството на правосъдието", увери Байдън.

Държавният глава съобщи, че неговият правен екип е открил малък брой документи с класифицирани маркировки в складово помещение и в шкафове с файлове в личната му библиотека на дома му в Уилмингтън, Делауер. Библиотеката е прикрепена към негов гараж, за който Байдън твърди, че е бил заключен.

Длъжностни лица казаха, че адвокатите на Байдън са открили по-малко от дузина класифицирани документи в офиса и са информирали Националния архив на САЩ. Байдън изтъкна, че е бил "изненадан да научи, че има някакви правителствени документи, които са били отнесени там в този офис" и не знае тяхното съдържание.

Американски консервативни медии и политици побързаха да се подиграят на президента заради критиките, които отправи по-рано срещу Тръмп и неговите опити да прикрие поверителни документи в Мар-а-Лаго. Те не обръщат внимание на факта, че в притежание на Байдън (засега) са открити не повече от 20 секретни документа, а в резиденцията на Тръмп - над 300 (засега, но има съмнения, че има още "закътани" в Ню Йорк).

Нещо повече - докато демократът веднага предаде материалите, шоуменът повече от година и половина отказваше да го направи. После излъга ФБР, че ги е върнал. И накрая, когато бе извършен обиск, той безсрамно започна да обвинява агенцията, че се е превърнала в бухалка на Демократическата партия.

Затова едно от повдигнатите обвинения срещу Тръмп е за възпрепятстване на правосъдието.