Двойната ваксинация срещу COVID-19 и сезонен грип е свързана с намалени нива на инфекциите и може да бъде ефективна стратегия за ограничаване на тежко протичане на заразни респираторни заболявания през зимата, съобщи електронното издание Юрикалърт, като цитира проучване на американски учени.

Изследователи от университета на Северна Флорида установиха, че при хората с поставени ваксини срещу грип и COVID или само срещу COVID-19 вероятността от зараза с новия коронавирус е значително по-малка в сравнение с неимунизираните. 

Няма значителна разлика при тежестта на симптомите на базата на ваксинационния статус, сочат още данните.

Експертите са използвали официална американска статистика от 2021 г., за да проучат връзката между двойната ваксинация и съобщения на пациенти за инфектиране с коронавируса и тежестта на преболедуване. Анализирани са данни за 21 387 души на възраст над 18 години в САЩ. 

От участниците в проучването около 22 на сто не са били ваксинирани нито срещу COVID-19, нито срещу сезонен грип. С препарат само срещу сезонната зараза са били шест на сто, 29,1 процента са били имунизирани срещу новия коронавирус, а 42,5 процента са получили и двете ваксини.

Според медицински насоки в САЩ ваксинацията срещу коронавируса може да се прилага едновременно с тази срещу сезонен грип. Клинични изпитвания показват, че няма основание за опасения за сигурността на пациентите. По-ранно проучване обаче показа, че двойната ваксинация е свързана със значително увеличаване на самоотчитаните от пациентите нежелани реакции (като умора, главоболие и болки в мускулите) в сравнение с поставяне само на противогрипни ваксини или на подсилващи дози срещу новия коронавирус.  

Затова и учените от университета на Северна Флорида решават да използват неотдавнашни национални данни, за да проучат ефектите от двойната ваксинация при инфекция с COVID-19 и тежестта на симптомите.

Данните са публикувани в специализираното издание "Ваксин", информира БТА.