Русия за поред ден днес каза, че е превзела източноукраинския град Соледар, а Украйна за пореден път отрече и заяви, че сраженията продължават.

Руските въоръжени сили завършиха вчера вечерта "освобождението на Соледар", заяви днес говорителят на министерство на отбраната на Русия генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

"На 12 януари вечерта бе завършено освобождението на град Соледар, който има важно значение за продължаването на успешните настъпателни действия на донецкото направление", каза Конашенков.

По думите на говорителя пълният контрол над Соледар дава възможност на руските сили да прекъснат снабдителната линия на украинските войски в близкия град Бахмут, след което да блокират и обкръжат разположените там украински подразделения.

Украинската армия отрече днес да се е изтеглила от Соледар и твърди, че все още се водят "ожесточени боеве" за разрушения малък град, известен със солните си мини, предаде Франс прес.

"Все още се водят ожесточени боеве за Соледар" каза по украинската телевизия говорителят на Източното командване на армията Серхий Черевати. "Въоръжените сили на Украйна държат положението под контрол в много тежки условия", посочи той и допълни, че украинските сили се сражават срещу "най-добрите части на (руската наемническа групировка) "Вагнер" и други руски специални части".

Нямаше независимо потвърждение на никоя от противоречащите си информации.

По украинската телевизия Черевати обвини Москва, че „разпространява лъжлив „информационен шум“ около завладяването на града, за да „посее недоверие сред украинците към (тяхната) армия“.

„Малките отстъпления или маневри не означават, че те трябва да се възприемат като голямо поражение“, каза той.

По-рано тази сутрин украинският заместник-министър на отбраната Анна Маляр спомена за „(руска) офанзива с висока интензивност“ в района и с боеве, които „продължиха“ и през нощта, която е била „гореща“. „Това е тежка фаза на войната“, каза тя.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза, че успехите на Русия край Соледар с цената на големи загуби няма да промени хода на войната, предаде радио "Свобода".

Според базирания в САЩ Институт за изследване на войната, превземането на Соледар, малък град с около 10 000 жители преди войната, „е малко вероятно да предвещава предстоящо обкръжаване на Бахмут“ - основната цел на руската армия, разположен на 15 километра югозападно от Соледар.

На фона на ожесточените сражения собственикът на Частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, чиито наемници се бият край Соледар нападна в Телеграм руското министерство на отбраната за това, че иска да си "присвои" заслугата за успехите.

"Те непрекъснато се опитват да откраднат победата на ЧВК "Вагнер" и говорят за присъствието на някой, който не е ясен, за да омаловажат заслугите ни", написа Пригожин, бивш затворник и настоящ крупен бизнесмен, близък до президента Владимир Путин.

Малко след това руската армия похвали "смелостта" на бойците от "Вагнер" в сблъсъците за Соледар - рядко случващ се израз на признание между армията и групировката, между които има съперничество, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според изявление на руското министерство на отбраната операциите по превземането на Соледар, обявено от Москва, но отречено от Киев, са били проведени от "разнородна групировка от войски", но "директното нападение на жилищните квартали на Соледар беше успешно осъществено благодарение на смелите и самоотвержени действия на доброволците от щурмовите отряди "Вагнер".